Niin mieli muuttuu

Sisäministeri Päivi Räsänen nosti oman suosikkinsa sisäministeriön kansliapäälliköksi ohi useiden muiden hakijoiden. Virkaan valitulla Päivi Nergillä on kristillisdemokraattitausta. Edellisissä eduskuntavaaleissa hän ylsi puolueen listoilta varasijalle. Sisäministeriön alan kokemusta valtiovarainministeriön hallinto- ja kehitysjohtajana työskennelleellä Nergillä ei ole. Koulutukseltaan hän on maa- ja metsätieteiden maisteri ja agronomi. Nerg ohitti lukuisat muut hakijat, muun muassa ministeriön poliisiosaston johtajan, keskusrikospoliisin apulaispäällikön sekä rajaturvallisuusvirasto Frontexin pääjohtajan.

Päivi Räsänen vastusti vielä helmikuussa 2010 jyrkästi poliittisia virkanimityksiä. Hän sanoi, että virkoihin tulee valita pätevin riippumatta siitä, onko hakija jonkin puolueen jäsen. Demokratian tulee toteutua vaaleilla valittujen luottamushenkilöiden toimesta, ei virkakoneiston kautta. Jos virka on tosiasiallisesti auki vain yhden puolueen edustajille, yli 95 prosenttia kansalaisista jää valintamahdollisuuden ulkopuolelle. Virkaläänitykset sisältävät myös korruption mahdollisuuden.

Tietenkin Räsänen kiistää kirkkain silmin kaikki epäilykset poliittisesta nimityksestä. Hän pitää Nergiä ehdottomasti ansoituneimpana hakijana. Saattaahan näin tietysti ollakin, mutta oikeastaan pitäisi tietää ne Räsäsen kriteerit. Minusta näyttää siltä, että vaakakupissa ovat painaneet eniten poliittinen menneisyys ja uskonsisaruus.

Jostain syystä kaikki vastustavat poliittisia virkanimityksiä siihen asti, kunnes pääsevät niistä itse osallisiksi. Sen jälkeen entiset puheet unohtuvat ja kakkua jaetaan häpeilemättä omille tukijoukoille.

Räsäsen osakkeet eivät tähänkään asti ole olleet silmissäni kovin korkealla. Syynä on liiallinen uskonnon sekoittaminen politiikkaan. Nyt ne osakkeet romahtivat täydellisesti. Tämän jälkeen ei enää kukaan voi sanoa mitään poliittisia virkanimityksiä vastaan. Jatkossa on pakko hyväksyä kuka tahansa sopivaksi katsottu mihin tahansa virkaan. Sehän on todistetusti maan tapa.

Tietenkin pitää muistaa kääntää asia muuksi tällä vakiofraasilla: Poliittinen kanta ei saa olla este valinnalle.

Kommentit (4)
  1. Tätä se politiikka on
    6.9.2012, 20:25

    Politiikka on juuri näin likaista ja moraalitonta, olipa kysymyksessa kunnallinen päätöksenteko tai valtakunnan politiikka. Näkeehän tuon jo sokea Reettakin, että sisäministeriön kansliapäällikön valinnassa menestyi henkilö, jonka kokemus ministeriön toimialasta on vaatimatontakin vaatimattomampaa ja hallinollinen ja juridinen koulutus puuttuu kokonaan. Siksi on tarpeetonta hurskastella, että tehtävään olisi valittu pätevin mahdollinen henkilö. Soinia mukaillen takiaispuolueetkin ovat oppineet maan tavoille; puolue on ylitse kaiken.

  2. Marko Ruostetoja
    6.9.2012, 20:37

    Luulin, että Päivi Räsäsellä on korkea moraali. Korkea moraali hyvässä ja huonossa mielessä. Yleensä vanhanaikaisilla kristityillä on korkea moraali vastapainona tolkuttomalle vanhoillisuudelle. Tämä on ilmeisesti sitä politiista peliä, mitä en haluakkaan oppia.

Kommentointi suljettu.