Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Syökää silakkaa

Monet muistavat vielä, miten pääministeri Harri Holkeri aikoinaan köyhyydestä kysyttäessä tokaisi, että syökööt silakkaa. Silloinen kansan närkästyminen oli valtava; pääministerihän tuntui ihan selvästi vähättelevän köyhiä ja köyhyyttä.

Ajat ovat muuttuneet. Nyt itse presidentti saa tehdä saman ja sitä hymistellään yleisesti. Onneksi sentään eivät ihan kaikki niele mitä tahansa.  Emilia Kukkala ja Tiina Lintunen ovat käsitelleet presidentin asettaman nuorten syrjäytymisen ehkäisemistä pohtineen asiantuntijatyöryhmän lopputulosta niin hyvin, että minulla ei ole heidän teksteihinsä mitään lisättävää.

Mitäpä tämä kymmenistä eri alojen asiantuntijoista koostuva ryhmä sitten ehdotti? Sieltä löytyy esimerkiksi tällaisia suosituksia:

Nuku ja syö hyvin, muista liikkua.

Älä vietä liikaa aikaa netissä.

Harrastaminen ei ole kilpailua, varo suorituspaineita.

Lue lapselle ääneen.

Älä lyö.

Älä usko mainoksia.

Älä anna lapselle viinaa.

Anna kansalaisjärjestöille rahaa ja osallistu niiden toimintaan.

Harjaa hampaat aamuin illoin.

Kannattaa olla töissä. Ei kannata olla työtön eikä varsinkaan pitkäaikaistyötön.

Tee läksyt.

Älä hanki päihderiippuvuutta.

Älä joudu koulukiusatuksi.

Älä nosta sosiaalitukia. Niiden nostajissa on eniten syrjäytyneitä ja syrjäytyneisyys periytyy.

Yritä. Sijoita. Älä tee tappiota, tee voittoa.

Vältä mielenterveysongelmia.

Paistaa se päivä risukasaankin.

Näyttääkö tämä jotenkin oudolta?  Jos ei näytä, niin ette huomanneet mitään eroa vuoden asiaa miettineen asiantuntijaraadin pohdinnoissa ja kuusi tuntia facebookissa olleen keljuiluryhmän suosituksissa. Ensimmäiset kahdeksan suositusta nimittäin ovat oikeasti siitä presidentin työryhmän julkaisusta. Loput ovat peräisin facebookiin tänään perustetusta ryhmästä Niksejä syrjäytymisen ehkäisemiseen.

Tästä puuttuu enää Holle Holopaisen takavuosien roolihahmo Frank Papan lopputokaisu: Kosketelkaa tosianne. Tai ei sekään puutu. Sekin löytyy virallisen työryhmän suosituksista muodossa kannusta, kosketa, hali, pusi, silitä.