Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Likainen temppu

Eräs fb-kaverini ihmetteli eilen, että tämän blogini linkki on saanut WOT:ssä eli Web of Trustissa turvallisuuden laskua tarkoittavan keltaisen valon. WOT on selaimeen ladattava lisäosa, joka näyttää hakukoneissa ja vaikkapa fb-sivuilla linkkien turvallisuuden tutuilla liikennevalosymboleilla. Vihreä on turvallinen, keltainen merkitse varoitusta ja punainen on tietysti hälytysvalo. Kun valo käy ikävän väriseksi, niin lukijat katoavat.

Latasin WOT:n itselleni täältä ja pahalta tosiaan näyttää. Blogini linkissä paistaa keltainen valo. WOT perustuu käyttäjäkokemuksiin, eli jokainen sen selaimeensa ladannut voi arvioida kaikkia linkkejä. Linkin liikennevalo näyttää neljää eri kategoriaa: linkin luotettavuuden, asioinnin turvallisuuden, tietosuojan ja lapsiturvallisuuden asteikolla 1 – 100.

Minun blogini linkin turvallisuus on lähellä sataa muuten, mutta luotettavuus on vain 47. WOT:n esittelysivun mukaan sitä ei voi käyttää väärin, mutta kyllä sitä voi.

Ilmeisesti kukaan yksittäinen henkilö ei voi arvosteluryöpyllään yksin alentaa linkin luokitusta ja vaikka voisikin, niin se vaatisi valtavasti aikaa ja viitseliäisyyttä. Sen sijaan iso joukko organisoidusti toimivia arvostelijoita voi pudottaa luokitusta nopeasti.

Minä olen nyt joutunut tällaisen organisoidun hyökkäyksen kohteeksi. Ja mistä niin päättelen? No vaikkapa siitä, että WOT:n arvostelussa linkistäni otettu pikkukuva näyttää olevan peräisin jutustani 14.8.2012. Ensimmäinen arviointi on siis annettu silloin ja sen jälkeen niitä on täytynyt tulla paljon.

Asialla on siis ollut aikamoinen joukko klikkailijoita. Juttuni 14.8. koski Finnish Defence Leaguen toimintaa :historiaa-kirjoitetaan Jäljet siis näyttävät johtavan sylttytehtaalle. Nämä sananvapauden vankkumattomat kannattajat puolustavat omaa sananvapauttaan, mutta haluavat tukkia muiden suut. Kaikki keinot ovat käytössä eikä mikään temppu ole liian halpamainen.

FDL:n aktiiviset kannattajat ovat tunnettuja ilmiantohalustaan. He luultavasti ilmiantaisivat vaikka oman äitinsä, jos se edistäisi heidän asiaansa. Yksi ilmiantotykitykityksen organisaattori on vanha tuttuni Leon Degrelle. Hän näkyy yllyttävän aivotonta mölisijäkaartiaan ilmiantamaan erästä facebookin FDL:n vastaista ryhmää näin kauniilla sanoilla:

ilmiantaja

Näin se homma etenee. Ensin tukitaan vastustajien suut ja sitten heidän kirjojaan poltetaan. Kyllä te tiedätte mitä sen jälkeen poltetaan. Kaikki lukijani voivat ladata selaimeensa WOT:n ja arvostella blogini luotettavuuden ihan itse. Kyllä minä tiedän ketkä innostuvat tämän jutun jälkeen painelemaan sitä punaista hullun lailla, mutta toivottavasti saan myös puolueettomia arvoita. Te kaikki päätätte, eivät muutamat äärimmäistä ajattelua edustavat selkärangattomat.