Minun lupaukseni

Jossain Aapelin pakinassa valtuustoehdokas sanoi, että kyllähän maapallo nyt pyörii, mutta jos minua ei valita valtuustoon, niin ensi vuonna ei sekään ole enää varmaa. Veikko Huovisen novellissa Jutta Grahnin mies kummallinen kaveri huuteli hihittäen sängyn alta hävyttömyyksiä, mutta ei näyttänyt naamaansa.

Minä en ole kumpaakaan sorttia. Koska olen kirjoittanut paljon kunnan epäkohdista jopa ilkeään sävyyn, niin kieltäymällä pyynnöstä asettua ehdolle olisin Jutta Grahnin miehen kaltainen. Sanojensa takana pitää uskaltaa seistä.

Olen siis ehdokkaana Juuan kunnanvaltuustoon SDP:n listalla sitoutumattomana. SDP:n listalla olen siksi, että olen jo facebookin profiilissa kertonut olevani konservatiivi yleisdemokraatti. Arvostan kovasti vuonna 1979 kuollutta isoisääni, joka oli pitkäaikainen työväenliikkeen mies ja kahden sodan rintamaveteraani. Hänen oppinsa oli yksinkertainen: porvari pitää itse kaiken saaliinsa ja jakaa sen korkeintaan oman väen kesken. Sosialidemokraatti haluaa pitää myös vähäväkiset mukana. Jos ei muusta syystä, niin edes vastapalveluksen toivossa.

Olin sosialidemokraattisen nuorisojärjestö SNK:n edustajana kouluneuvostossa jo 1970-luvulla. Sen jälkeen olin valtuustoehdokkaana vuonna 1980 ja valtuustopaikasta jäi puuttumaan viisi ääntä. Se oli hyvä asia, koska opiskelin silloin Tampereella ja sen jälkeen opiskelu ja työ kuljettivat minua eri puolelle Suomea. Joka mutkassa olen oppinut uutta.

En koskaan ole liittynyt puolueen jäseneksi enkä aio sitä tehdä nytkään. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että aikoisin pullikoida ryhmäpäätöksiä vastaan ilman perusteita. Demokratiassa ei yksi ihminen voi tehdä mitään päätöksiä, vaan hänen on toimittava sekä omassa ryhmässään että yhteistyössä toisten ryhmien kanssa. Vaikuttamisen on tapahduttava jo ennen varsinaista valtuuston kokousta, valmisteluvaiheessa.

Tästä päästäänkin sitten niihin lupauksiini. Jos minut valitaan valtuustoon, niin yksikään laiton tai huonosti valmisteltu päätös ei tule menemään läpi. Jos menee, niin jätän varmasti eriävän mielipiteeni. Juuan kunta tekee valitettavan paljon suorastaan lainvastaisia päätöksiä ja vielä enemmän kehnosti valmisteltuja. Tämä saattaa olla joko laiskuutta tai osaamattomuutta, mutta joka tapauksessa se on typerää. Tällaisilla päätöksillä kunta antaa suoraan aseet käteen valittajille ja päätöksenteko jumiutuu pitkäksi aikaa.

Uskallan väittää olevani kunta-alan ja hallintojuridiikan asiantuntija. Olen suorittanut Tampereen yliopistossa kunnallistutkinnon ja olen oikeustieteen kandidaatti. Olen toiminut Maaningan kunnan taloussihteeriä eli kamreerina kaksi vuotta ja Helsingin kaupungin apulaiskaupunginsihteerinä kymmenen. Äänestäjät voivat siis uskoa, että osaan lukea esityslistoja myös rivien välistä. Virheet, laittomuudet ja puutteellisuudet suorastaan hyppäävät silmilleni, kuten pitkäaikaiset lukijani ovat ehkä huomanneetkin.

En minä niitä virheitä etsimällä etsi. Tärkeämpiä minulle ovat kolme periaaatetta, joita pyrin muuallakin elämässäni noudattamaan. Ne ovat oikeudenmukaisuus ja tasapuolisuus, joiden toteutuminen varmistetaan parhaiten laillisuudella.

Kerroinkin nyt poikkeuksellisen paljon itsestäni, mutta se loppuu tähän. Jatkossa puhun vain asioista. Kaikkiin asioihin minulla ei ole mielipidettä, mutta aika moniin on jo valmiina ja niihin muihin muodostan mielipiteeni kuuntelemalla asiasta enemmän tietäviä.

Kommentit (9)
 1. Heikki Karhu
  19.9.2012, 10:04

  Onnea ja menestystä vaaleihin. Hienoa, että olet ehdokkaana! Asiantuntemusta ja uskallusta! Vanhalla nuorisoliittolaisasenteella, jossa oli aitoa halua, sydämestä lähtevää, muuttaa yhteiskunnan rakenteita. Niillä olen minä liikkeellä vaaleissa ja uskon, että Sinäkin!

 2. Ari Vehkanen
  19.9.2012, 10:18

  Tästä olen samaa mieltä että olet kunta-alan ja hallintojuridiikan asiantuntija. Itse en tajua mitään mutta paljon oppinut 1-2 vuodessa etenkin työasioista, oikeuksista kun olen lukenut siun tekstejä tai kirjoituksia sekä moni saanut arvokasta tietoa.

  Monissa kunnissa tai jopa lähes kaikissa kunnissa (oletan) pitäs saada järkeä asioihin koska niin paljon tehdään laittomuuksia, ja vielä tahallaan ainaskin missä kunnassa itse olen nyt eli Imatralla tehty vuosikymmeniä ja sama koskee Lappeenrantaa jossa olen asunut koko ikäni jossa aina jää kaupungin hallitus sekä johtajat kuten nytkin kiinni asioista ja loppua ei näy. Rahan valta on niin suuri tekemään ihmeellisiä asioita joita ei aina tajua.

  Mutta toivottavasti pääset vaikuttamaan.

Kommentointi suljettu.