Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Outo ehdotus

Uutisten mukaan Suomen pienyrittäjät ry. vaatii työsuhdeturvan poistamista. Varsinkin nuoria työntekijöitä pitäisi voida irtisanoa ilman erokorvauksia ja irtisanomisaikaa, koska nykyinen lainsäädäntö sanktioineen estää työllistämästä syrjäytymisuhan alla olevia nuoria. Pienyrittäjien järjestö haluaa ottaa malliksi Britanniassa tekeillä olevan irtisanomista helpottavan lainsäädännön.

Tämä julkilausuma on joko kännissä laadittu tai sitten siinä tavoitellaan jotain kyynisyyden ennätystä. Ainakaan sen laatijat eivät tunnu tietävän paljoakaan Suomen lainsäädännöstä tai Britannian suunnitelmista oman lainsäädäntönsä muuttamiseksi.

Suomen lainsäädäntö ei määrää erokorvauksia irtisanotuille. Joillain aloilla korvauksia maksetaan vapaaehtoisesti, varsinkin imagosyistä tai jos alalla on puutetta ammataitoisista työntekijöistä. Laittomien irtisanomisten tapauksissa tuomioistuin voi määrätä maksettavaksi vahingonkorvausta, mutta se on kokonaan eri asia. Pienyrittäjät ry. siis vaatii laista poistettavaksi sellaista, mitä siellä ei ole.

Järjestö esittää helpotusta nuorten työllistämiseen vaatimalla irtisanomisoikeutta ilman irtisanomisaikaa. Varsinkin nuoria palkattaessa meillä käytetään yleisesti koeaikaa. Koeajalla olevan työntekijän työsuhde voidaan purkaa milloin tahansa ja mistä tahansa syystä. Sen lisäksi yritys voi lomauttaa tai irtisanoa työntekijöitään tuotannollisista tai taloudellisista syistä, eikä siihen ole kenelläkään mitään sanomista. Järjestö vaatii siis lakiin sellaista, mitä siellä jo on.

Minun tietääkseni Britannia suunnittelee irtisnomisajan lyhentämistä neljästä kuukaudesta yhteen kuukauteen. Suomessa irtisanomisaika on jo nyt alle neljä vuotta kestäneissä työsuhteissa yhden kuukauden mittainen. Pienyrittäjät siis vaativat taas lakiin sellaista, mitä siellä jo on.

Erityisen pahasti näissä vaatimuksissa särähtää vetoaminen syrjäytymisuhan alla olevien nuorten työllistämisen helpottamiseen. Herää kysymys, että onko tarkoitus vain hyötyä kyynisesti menossa olevasta syrjäytymiskeskustelusta ja ruveta teeskentelemään hyväntekijää.

Pohjimmaisena syynä taitaa sittenkin piillä se työnantajien ääneen lausumaton unelma: jossain pitäisi olla varastossa loputtomasti ammattitaitoisia työntekijöitä ja sieltä heitä voitaisiin hakea tarpeen mukaan. Tarpeen loputtua tavara pitäisi voida palauttaa varastoon.