Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tykillä perhosta?

Maailma menee menojaan ja varsinkin politiikassa puheenaiheet vaihtuvat nopeasti. Oikeuslaitos toimii sitten omalla vauhdillaan ja siksipä Nuorisosäätiön vaalirahasotkuja käsitellään oikeudessa vasta nyt. Yleisö ei enää jaksa paljon kiinnostua, mutta syytetyille oikeuskäsittely on ymmärrettävästi tukala paikka.

Eilen kuultiin syytettynä olevaa säätiön varapuheenjohtajana ja puheenjohtajana toiminutta kansanedustaja Antti Kaikkosta. Hän sanoi olevansa syytön ja erään uutisen mukaan hän oli kyseenalaistanut koko oikeudenkäynnin järkevyyden. Oikeuden puheenjohtaja oli sitten kertonut hänelle, että syyte on nostettu, joten siitä asiasta ei enää tässä vaiheessa keskustella.

Kaikkonen sanoi koko oikeudenkäynnin olevan perhosen ampumista tykillä. Hän ei katso syyllistyneensä rikokseen, koska vaalirahoituksen jakamista säätiöstä pidettiin asianmukaisena. Niin oli aina ennenkin tehty eivätkä valvovat viranomaiset ja tilintarkastajat huomauttaneet asiasta.

Kaikkonen siis vetoaa tietämättömyyteen sekä laista että säätiön säännöistä. Tässä kohtaa puolustus ontuu. Vaikka säätiön puheenjohtaja ei tuntisikaan säätiön sääntöjä eikä lakia, niin ainakin hänen pitäisi ne tuntea. Roomalaisesta oikeudesta on peräisin periaate, jonka mukaan tietämättömyys lain sisällöstä ei poista rangaistavuutta. Ignorantia legis nocet. Periaate on hyvin ymmärrettävä, koska ilman sitä yksikään syytetty ei oikeudessa tietäisi koskaan mitään minkään lain sisällöstä.

Kaikkonen vetoaa myös säätiössä vallinneeseen tapaan. Ei sekään oikein vakuuta, koska jo Olaus Petrin vanhat tuomarinohjeet kumoavat tämän väitteen. Kohta 15 sanoo näin:

Paha tapa älköön ketään auttako, se on: ei kukaan voi asiaansa sillä auttaa, että sanoo monta olevan, jotka tekevät samoin kuin hän on tehnyt, koska se, mitä hän tehnyt on, havaitaan olevan vastoin lakia.

En tunne tapauksen yksityiskohtia, mutta oikeus tuntee ja tekee aikanaan päätöksensä. Mietin vain, että Kaikkosen puolustus on lähtenyt liikkeelle ihan yleisillä oikeusperiaatteilla turhan helposti kumottavilla väitteillä.