Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Säästöjä ja verotusta

Ihmetellen luin Ranskan hallituksen ensi vuoden budjettisuunnitelmista ja pakko sitä oli mielessään vertailla meidän hallituksemme suunnitelmiin. Ranska aikoo ottaa rikkailta, mutta meillä otetaan köyhiltä ja keskituloisilta.

Ranska ei suunnittele julkisten menojen leikkausta, vaan pelkkää jäädyttämistä nykyiselle tasolle. Yli miljoona euroa vuodessa ansaitseville aiotaan säätää tilapäinen, peräti 75 %:n tulovero ja yli 150 000 ansaitseviltakin veroa peritään 45 %. Lisäksi hallitus aikoo tiukentaa osinkotuloverotusta ja yritysverotusta.

Suomessa hallitus leikkaa julkista sektoria koko ajan rankalla kädellä. Eri ministeriöillä näyttää olevan käynnissä ihan kilpailu siitä, mikä hallinnonala saadaan nopeimmin ajettua kokonaan alas. Veronkorotukset kohdistuvat kaikkein kovimmin pienituloisiin, koska ensimmäiseksi päätettiin korottaa arvonlisäveroa. Muistelen kyllä, että sitä ei vaikkapa nykyisen valtiovarainministerin vaalilupausten mukaan pitänyt korottaa, mutta paljon joutavaahan sitä muutenkin luvataan.

Miten Ranskassa onnistuu se, mikä Suomessa ei mitenkään onnistu? Se johtuu siitä, että Suomessa rikkailla ei ole rahaa ja jos onkin, niin sitä on niin vähän, että ei sillä mitään aukkoja paikata. Näin on ainakin Ben Zyskowicz julistanut aina silloin, kun joku erehtyy ehdottamaan rikkaiden verotuksen lisäämistä. Lisäksi meidän rikkaamme kuulemma muuttavat maasta heti, jos heidän rahoihinsa uhataan koskea. Se on ihan ymmärrettävä ajatus, koska heidän rahansa ovat jo pääosin ulkomailla.

Myöskään osinkotuloihin ja yritysten voittoihin ei saa koskea yhtään nykyistä enempää. Jos joku sellaista ehdottaa, niin heti nousee meteli työllistämisen vaikeutumisesta, kansainvälisen kilpailukyvyn heikkenemisestä, investointihalukkuuden loppumisesta ja ties mistä. Kyllä tekin tämän litanian ulkoa osaatte.

Koska rikkailla ei ole rahaa eikä osinkoihin ja yritysten tuottoihin saa koskea, niin sitten mennään köyhien taskuille. Köyhänkin on syötävä ja sairaan saatava lääkkeensä, joten arvonlisäveroa voidaan vähän nostaa. Ei köyhä rahalla mitään tee muutenkaan, koska ei ole siihen tottunut. Näinhän meille takavuosina kertoi eräs sittemmin finanssialalla menestynyt kansanedustaja.

Kun yllättäen huomataan että ei sitä rahaa ole köyhilläkään, niin leikkaukset ovat ainoa keino. Näin toimii sellainen hallitus, jossa edustettuina ovat lähes kaikki puolueet ja kaikissa asioissa on päästävä yhteisymmärrykseen.