Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Työkuri kovenee

Scott Adamsin sarjakuvassa Dilbert töyhtöpäiselle pomolle selvisi kerran karmea tilastollinen fakta: sairauspoissaoloista peräti 40 % ajoittuu maanantaille ja perjantaille. Prosenttilaskua ymmärtämättömänä hän halusi heti ryhtyä toimenpiteisiin.

Nyt tämä sama asia näyttää valjeneen myös kokoomukselle, joka päätti ottaa ohjelmaansa ensimmäisen sairauspäivän palkattomuuden ajamisen. Taustalla on tietenkin ajatus, että työntekijät ovat laidasta laitaan pinnareita ja laiskimuksia, jotka haluavat potea krapulaansa työnantajan kustannuksella.

Turun yliopiston kansanterveystieteen professori Jussi Vahteran mukaan maanantain poissaolot ovat kuitenkin alhaisimpia. Jos kokoomuksessa ei tätä tiedetä, niin ikävä juttu. Jos tiedetään, niin kyseessä täytyy olla jokin prosenttilaskun vaikeutta syvällisempi ajatus.

Niin siellä onkin. Vaatimuksiin kuuluu myös kahden viikon sairastaminen 80 %:n palkalla. Tämä nyt viimeistän paljastaa sen, että työntekijät eivät ole tälle työväenpuolueelle mikään voimavara, vaan yritysten tärkein joustovara. Työvoimapulasta ei enää jatkuvassa irtisanomisuutisten ryöpytyksessä tarvitse puhua, joten nyt voi olla rehellinen. Tehkööt töitä ja pitäkööt turpansa kiinni. Sairaita ja vaivaisia ei elätetä eikä yrityksillä ole mitään sosiaalista vastuuta.

Elinkeinoelämän Keskusliitto EK on ainoana hurrannut tälle ajatukselle. Se taas ei ihmetytä yhtään, koska siellä on jo vuosia johdonmukaisesti ajettu työntekijöiden aseman heikentämistä. Maagiset sanat ”kansainvälinen kilpailukyky” oikeuttavat ihan mitä tahansa.

Myös Suomen pienyrittäjät ry. kunnostautuu merkillisillä ulostuloillaan. Viime viikolla siellä vaadittiin irtisanomissuojan poistamista kokonaan ja eilen kuului taas kummia. Yhdistys ehdotti, että irtisanomisjan palkka pitäisi siirtää ammattijärjestöjen maksettavaksi.

Uskokaa pois, niin nämä kaikki ovat vaatimustensa kanssa ihan tosissaan. Tarkoitus on viedä ay-liikkeeltä kaikki mahdollisuudet ajaa työntekijöiden etuja. Sen jälkeen neuvotellaan yksittäisten työntekijöiden kanssa ”tasavertaisina sopimuskumppaneina” kaikista työsuhteen ehdoista. Käytännössä ne ehdot sanellaan.

Tosin minusta alkaa näyttää siltä, että palkattuja työntekijöitä ei kohta ole enää olemassakaan. Työt teetetään TE-toimistosta saatavalla ilmaistyövoimalla. Sana ”työvelvoite” tullaan vielä kuulemaan monta kertaa.