Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Järkyttävää ja itsekästä

Tämä on juuri sitä mitä Suomi tarvitsee ja on järkyttävää ja itsekästä, että tätä suunnitelmaa vastustetaan. Näin nuoret, pitkäaikaistyöttömät, mielenterveyskuntoutujat ja monet muut syrjäytyneet saavat mahdollisuuden osallistua vapaaehtoistyöhön, johon ketään ei pakoteta.

Suunnillen tässä oli tiivistettynä erään ”nykyisin palkallaan toimeentulevan” vuodatus Sipoon Sanomissa olevaan uutiseen. Siinä kerrotaan kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen alaisuudessa toimivan Risteyksen suunnitelmasta ruveta pyörittämään Matkahuoltoa kuntouttavana työtoimintana. Itse uutisessa tosin puhutaan oppisopimuksesta ja palkkatuesta, mutta Sipoon kunnanhallituksen esityslistalla puhutaan vain kuntouttavasta työtoiminnasta. Uutinen kommentteineen löytyy täältä

Tämä palkallaan toimeentuleva ei selvästikään tiedä mitään kuntouttavan työtoiminnan luonteesta. Olen kyllä huomannut, että tietämättömyys on enemmänkin sääntö kuin poikkeus jopa päättäjätasolla. Ihmiset luulevat ihan vilpittömästi, että toiminta on vapaaehtoistyötä, jossa mukavalla porukalla puuhaillaan hyvässä hengessä kaikenlaista kivaa ja kuntouttavaa ja josta saa hyvän merkinnän ansioluetteloon. Saattaa näin joskus harvoin ollakin.

Tosiasiassa laki kuntouttavasta työtoiminnasta on laki ilmaisesta pakkotyöstä, jossa kuntouttavaa on vain lain nimi. Siihen voidaan määrätä jokainen työmarkkinatukea 500 päivää saanut, ansiosidonnaisen päivärahakauden jälkeen työmarkkinatukea 180 päivää saanut tai viimeiset 12 kuukautta elantonsa toimeentulotuesta saanut.

Kuntoutettavaksi kelpaa vain työkykyinen henkilö, vajaakuntoiset ohjataan jo aktivointisuunnitelman yhteydessä sosiaali- ja terveyspalvelujen piiriin. Kuntouttava työtoiminta kestää 3 – 24 kuukautta kerrallaan, työtä tehdään 1 – 5 päivää viikossa ja vähintään neljä tuntia päivässä.

Työstä ei makseta palkkaa, vaan pelkkä työmarkkinatuki ja yhdeksän euroa päivässä ruokarahaa. Työ voi olla mitä tahansa ja usein se onkin sellaista, johon vajaakuntoista ei voisi ajatellakaan. Meillä kuntoutettavat ovat purkaneet käsivoimin tiilirakenteisia rivitaloja ja nyt Sipoossa heidän työllään aiotaan tuottaa matkahuoltopalveluja kuntalaisille.

Mitäs pahaa tässä sitten on? Jos joku ei näe tässä mitään omituista, niin Jope Ruonansuun sanoin aatelkoonpa ihan ite omalta kohaltaan. Hänelle tekisi hyvää joutua pitkäaikaistyöttömäksi ja päätyä tekemään vaikkapa nykyistä työtään kuntouttavana työtoimintana. Ehkä sitten mieleen juolahtaisi semmoinen pikkujuttu, että oikeastaan työstä kuuluisi saada palkkaa.

Sipoon tapauksessa tuntuu monille tärkeintä olevan, että Matkahuollon palvelu pelaa. Sen pelaaminen ilmaistyönä ei tunnu häiritsevän palvelun tarvitsijoita. Ainahan voi selittää itselleen ja muille, että orjat haluavat olla orjia ja suorastaan nauttivat siitä.