Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Tauti leviää

Eilisen kuntouttavaa työtomintaa koskevan juttuni johdosta sain luettavakseni sellaisen kaksi vuotta vanhan pöytäkirjan, jota en oikeastaan olisi halunnut lukea. Se nimittäin osoittaa suoraan, miten härskiä hyväksikäyttöä kuntouttava työtoiminta on. Lisäksi tajusin, että tämä tauti on levinnyt kaikkialle eikä siinä nähdä mitään kummallista. Edes hyväksikäyttäjät itse eivät näe toimintansa huteraa moraalia.

Kyseessä oli Ylöjärven kaupungin työllisyyspalvelujen työllisyystyöryhmän 2.11.2010 pidetyn kokouksen pöytäkirja tai oikeammin kokousmuistio. Sen mukaan tärkeä yhteistyökumppani Etuovilla ry. oli joutunut pitämään kriisikokouksen. Yhdistyksen saamat Ely-keskuksen avustukset olivat myöhässä. Tämä maksatuksen myöhästely ja kuntouttavan työtoiminnan asiakkaiden vähäinen määrä eivät mahdollistaneet toimintaa seuraavana vuonna. Tämä sattui pahaan saumaan, koska yhdistys oli juuri suunnitellut toiminnan laajentamista perustamalla sosiaalisen yrityksen, johon oli tarkoitus palkata peräti 1,5 henkilöä töihin. Tarkoitus oli myydä kotipalvelua kunnille ja kuntalaisille, joten kuntoutettavia tarvittiin kipeästi tekemään työt.

Yhdistys siis ilmoitti kaksi vuotta sitten, että se vaatii välittömästi sekä yhteiskunnan rahaa että ilmaista työvoimaa voidakseen myydä tuottamiaan palveluja kunnille ja kuntalaisille. Orjat ja rahat loppuvat, toimittakaa äkkiä molempia lisää tai joudumme panemaan pillit pussiin.

Seuraavan asiana oli ilmoitus, että myös Ylöjärven työttömien yhdistyksen kanssa on tarkoitus tehdä samanlainen sopimus kuin Etuovilla ry:n kanssa on tehty. Sinnekin siis tarvittiin Ely-keskuksen rahaa ja kuntoutettavia työntekijöitä.

Kuulemani mukaan molemmilla rittää nyt sekä tilauksia että ilmaista työvoimaa.

Näitä sosiaalisia yrityksiä syntyy koko ajan lisää kaikkialle. Ne eivät pysty edes aloittamaan toimintaansa ilman valtiovallan tukea ja ilmaisia työntekijöitä. Muutama harva toiminnan pyörittäjä saa oikeaa palkkaa, mutta varsinainen tuote teetetään kuntouttavana työnä. Sitten nämä tekopyhät paistattelevat yhteiskunnan hyväntekijöinä, kun pääsevät kehumaan motivoitunutta työväkeään ja omaa erinomaisuuttaan kuntouttamisen saralla.

Ja tätä toimintaa valtiovalta tuntuu erityisesti suosivan. Koko yhteiskunta perustuu kohta ilmaiselle työlle, mutta sehän tässä näyttää olevan tarkoituskin. Pitää varmaan ruveta harkitsemaan sosiaalisen yrityksen perustamista. Orjiahan tuntuu saavan pelkästään vaatimalla.