Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kuntouttavaa säästöä

Sipoon kunnanhallituksen päätös ruveta pyörittämään Matkahuollon toimintaa kuntouttavana työtoimintana ei ole mikään uusi keksintö. Samaa on tehty Iin kunnassa jo vuodesta 2007 alkaen ja sitä ennen Iin Matkahuolto toimi palkatta työskentelevien kehitysvammaisten voimilla. Näin kertoo Sipoon Sanomat jutussaan, jota voi kommentoida myös suoraan lehden verkkojulkaisuun.

Homma siis toimii niin, että yksi ainoa pitkäaikaistyötön värvätään 1 655 euron bruttopalkalla vastuuhenkilöksi. Hänelle annetaan alaisiksi kuntoutettavia pitkäaikaistyöttömiä, joille maksetaan vain työmarkkinatuki ja 9 euroa ruokarahaa päivässä. Toiminta tuottaa kunnalle kuulemma 40 000 euroa vuodessa voittoa.

Enemmän se tuottaa säästöinä. Kuntouttavan työtoiminnan järjestäminen on kunnan velvollisuus. Jos sitä ei järjestetä, niin kunta maksaa Kelalle puolet maksetuista työmarkkinatuista. Kun työtön laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan, niin maksuvelvollisuus lakkaa ja Kela maksaa kunnalle enemmän kuin tämä kuntoutettava saa päivässä ruokarahaa. Hänelle siis maksetaan se 9 euroa, mutta kunta saa Kelalta 10,09 euroa.

Koska kuntouttava työtoiminta on näinkin kannattavaa, niin milloinkahan sitä ruvetaan käyttämään todellisten säästöjen hakemiseen? Jokainen kunta voisi milloin tahansa irtisanoa ison osan henkilöstöstään ja korvata heidät kuntouttavaan työtoimintaan määrätyillä. Siivoojat, keittiöhenkilökunta ja toimistotyöntekijät lienevät ensimmäisinä vaaravyöhykkeessä.

Jokaisesta kunnasta löytyy työttömiä monen alan maistereita. Kunnat voisivat irtisanoa virastoistaan kaikki hallintojohtajasta alkaen ja korvata heidän kuntoutettavilla pitkäaikaistyöttömillä. Ehkä sentään hallintojohtajalle voitaisiin maksaa pari tuhatta euroa kuukaudessa, jotta hän toimisi halukkaammin piiskurina kuntoutettaville alaisilleen. Säästöt hallintomenoissa olisivat huikeita.

Jos lehtijuttuihin on uskomista, niin työmotivaatio suorastaan nousisi. Kaikkien lukemieni juttujen mukaan kuntoutettavat suorastaan uhkuvat pätevyyttä ja työintoa saadessaan mahdollisuuden näyttää osaamisensa.

Olette tietysti ihan oikeassa; ei näin saa eikä voikaan tehdä. Kysymys kuuluukin, että missä sitten kulkee se raja, jonka ylittäminen on jo mahdottomuuksiin menemistä? Kenen kohdalla ilmainen pakkotyö on mahdotonta, jos se ei ole sitä vaikkapa Matkahuollon töissä? Työttöminä on kaikkien alojen ammattilaisia ja heistä tulee nopeasti pitkäaikaistyöttömiä. Pitkäaikaistyöttömät voidaan milloin tahansa velvoittaa kuntouttavaan työtoimintaan.