Yksityistäminen kannattaa?

Kuopion seurakuntayhtymä ulkoisti hautojen kaivamisen ISS Palveluille reilu vuosi sitten. Urakkahinta sovittiin tarkistettavaksi vuosittain ja vuoden kuluttua ISS ilmoitti hinnankorotuksista. Syvän haudan kaivaminen tulisi jatkossa maksamaan 198 euroa nykyistä enemmän ja matalan haudan 180 euroa enemmän. Prosentteina korotukset ovat 182 ja 220. Korotusta perusteltiin sillä, että ISS:ltä puuttui taito laskea todellisia kustannuksia.

Tästä uutisesta tuli mieleeni kiteeläisen eduskunta- ja kunnallisvaaliehdokas Auvo Rouvisen (Vas.) hahmottelema koululaitoksen yksityistäminen. Hänen suunnitelmansa on puoliksi totta ja puoliksi liioittelua, mutta on vaikea sanoa, missä kohtaa se menee liioittelun puolelle. Auvo ei pahastune siitä, että lainaan vapaasti hänen omaa tekstiään.

Yrittäjä lupaa hoitaa koko kunnan koulupalvelut vaikkapa 7 % halvemmalla kuin toiminta nyt maksaa kunnan omana työnä. Urakkasopimus solmitaan ja työ alkaa. Ensimmäinen vuosi tuottaa tietenkin tappiota, koska kulut ovat mitä ovat ja yrittäjän on saatava henkilökohtainen voittonsa.

Mitään hätää ei kuitenkaan ole, koska sopimuksessa on otettu mahdollinen tappio huomioon. Kunta huomaa vasta tässä vaiheessa sitoutuneensa maksamaan kaikki aiheutuneet kustannukset. Lisäksi sopimuksessa on kohta, jonka mukaan urakkahintaa tarkistetaan vuosittain todellisten kustannusten mukaisesti. Ensimmäisenä vuotena puuttui ymmärrettävästi ammattitaito laskea kustannukset oikein.

Toisena vuotena hinta on kohdallaan ja todellisen voiton takominen voi alkaa. Kaikki pätevät opettajat irtisanotaan ja tilalle palkataan halvemmalla epäpäteviä ja kouluavustajia. Kunnalta laskutettava hinta on tietenkin sovittu pätevän henkilökunnan palkkojen mukaan.

Oppimistulokset romahtavat, joten kolmantena vuotena on asia korjattava. Nyt kaikki ammattitaitoiset opettajat ovat pitkäaikaistyöttömiä oltuaan vuoden poissa työmarkkinoilta. Heidät voidaan siis velvoittaa tekemään opettajan työtä työharjoitteluna ja kuntouttavana työtoimintana. Kela maksaa heille työmarkkinatuen ja yhdeksän euroa ruokarahaa päivässä. Yrittäjän palkkakustannukset ovat nolla, mutta hän laskuttaa sopimusten mukaisten palkkakustannusten mukaisesti.

Nyt luultavasti suuttuu opettajien ja vanhempien lisäksi myös kunta ja purkaa sopimuksen. Se ei enää haittaa yrittäjää, joka on myynyt yrityksensä kansainvälisille pääomasijoittajille ja siirtänyt rahansa veroparatiisiin. Kunta saa ihan vapaasti käräjöidä kansainvälisen suuryrityksen kanssa, jos luulee sille pärjäävänsä. Yrittäjä seuraa tapahtumia jostain ulkomailta palmun alta.

Kerrotaan nyt vielä, että Kuopion seurakuntayhtymä palautti hautojen kaivamisen takaisin omaksi työkseen. Kustannukset ovat vuositasolla noin 120 000 euroa ISS:n pyytämän 200 000 euron sijaan. Ja Rouvinen sanoi olevansa sen verran kiintynyt kesämökkiinsä, että ei halua jättää sitä suuttuneiden kuntalaisten poltettavaksi. Siksi hän päätti olla tekemättä kunnalle tarjousta.

Kommentit (3)
 1. Heikki Karhu
  31.10.2012, 17:59

  Olipa hyvä juttu. Valitettavasti vaan mahdollinen..ainoa asiavirhe Rouvisella oli, että yksityinen yritys ei saa väkeä kuntouttavaan työtoimintaan. Sitä voi kunta järjestää vain itse tai ostaa kolmannelta sektorilta tai seurakunnalta.

 2. Krooninen harjoittelija
  31.10.2012, 20:12

  Kyllä Suomessa saa työttömän laitettua töitä painamaan ihan kaikenlaisiin yhtiömuotoihin. Touhun nimi vaihtelee, onko se sitten työelämävalmennusta tai työharjoittelua. Hiukan ammattitaitoisemmat kaverit voikin joutua ottamaan palkkatuettuun työhön, silloin myös työnantajalla on muitakin velvollisuuksia kuin työ/harjoittelutodistuksen printtaaminen.

  Perusasia on yksityistämisessä selkeä: kapitalisti vetää valistä, ja kaikki muut kansalaiset häviävät (Kokoomuksen mainostoimiston porukkaa lukuunottamatta). Kunnan täytyy sössiä hommansa valtaisaan byrokratiaan tullakseen kalliimmeksi kuin parhaiten toimivat yksityistetyt julkispalvelut. Ja byrokratiaa tarvitaan aina valvomaan sopimuksia, siihen ei yksityistäminen auta.

Kommentointi suljettu.