Uusliberalistin demokratia

Kun kokoomusnuorten varapuheenjohtaja Saul Schubak sai sanomisiinsa nähden ansaitsematonta huomiota, niin samaan imuun näkyy pyrkivän toinenkin kokoomuksen nuori uusliberalisti. Aleksi Tolvanen pani paremmaksi ja vaati lapsilisien poistamisen lisäksi myös kaikkien muidenkin sosiaalietuuksien poistamista.

Hänen mielestään vähäosaisten tukemista ei saa jättää tunteettoman sosialistisen ideologian ja omahyväisten poliitikkojen ja byrokraattien armoille, vaan hyväosaiset hoitavat sen ihan vapaaehtoisesti. Kun auttajan omat rahat ovat kyseessä, niin hän myös seuraa tarkemmin avun kohdentumista. Näin apu menee varmasti oikeaan osoitteeseen eikä sillä tueta työtävieroksuvia roikaleita.

Tolvanen haluaa muuttaa koko yhteiskunnan uusliberalistiseksi yövartijavaltioksi. Siinä vain oikeuslaitos, poliisi ja armeija kuluvat valtion tehtäviin ja kaikesta muusta huolehtivat markkinavoimat. Työmarkkinat on vapautettava kaikesta sääntelystä ja jopa eläkejärjestelmä on kumottava. Näin saavutetaan täystyöllisyys.

Näillä friedmanilaisilla uusliberalisteilla on ajattelussaan perustavaa laatua oleva ristiriita. Heidän yhteiskuntamallinsa pohjautuu avoimeen ahneuteen ja kaikkien kilpailuun kaikkia vastaan. Silti he naiivisti kuvittelevat, että rikkaat ihan hyvää hyvyyttään auttaisivat köyhiä pyyteettömästi. Mistä tällainen vilpitön auttamishalu kumpuaisi?  Siihen kysymykseen ei kukaan ole vielä vastannut.

Yövartijavaltiossa on paljon muitakin ongelmia. Oikeuslaitoksen, poliisin ja armeijan rekrytoinnissa tuskin olisi vaikeuksia, koska oikeutta ja turvallisuutta voisi ostaa rahalla. Ne kuuluisivat kuitenkin vain maksajille. Suurin osa kansasta olisi niitä, joita vastaan varakkaimpia suojeltaisiin.

Tästä tullaankin yövartijavaltion suurimpaan ongelmaan eli demokratiaan. Demokratiassa enemmistö päättää asioista, joten Tolvasen ihannevaltiota ei koskaan voida toteuttaa ja ylläpitää demokraattisesti. Yleinen reaktio kirjoituksiin kertoo selvästi, että nykyinen yhteiskuntamalli on enemmistön suosiossa. Enemmistö siis vaatii sosiaalietuuksien ylläpitämistä.

Rooman valtakunnassa vain roomalaiset saivat äänestää, joten suurin osa asukkaista oli ilman äänioikeutta. Ihan sama olisi tilanteen oltava uusilberalistisessa yhteiskunnassa. Enemmistöltä pitäisi äänioikeus ottaa pois, koska sitä kuitenkin käytettäisiin järjestelmän kannalta väärin äänestämällä etuuksien puolesta. Tähän loogiseen johtopäätökseen nämä nuoret uusilberalistit eivät koskaan päädy tai ainakaan he eivät sitä sano ääneen.

Eivät he sitä sano jatkossakaan. Koko uusliberalsimi on uskontoon verrattavaa toiveajattelua eikä sitä ole missään toteutettu onnistuneesti. Etelä-Amerikan sotilasjuntat sitä kokeilivat ja siellä kävi juuri kuten pahimmat epäilijät odottivat. Demokratia tuhottiin, koska uusliberalismi ja demokratia eivät mahdu samaan valtioon.

Kommentit (14)
  1. Työmarkkinat on vapautettava kokoomusnuorista, tekisi mieli sanoa sellaista jota ei saa julkaista, kyllä noista eroon pääsee.
    Ei osaa edes hävetä, kyllä itsensä vanhemmat saaneet tukia ja tuollaiset pikkupennut kehtaavat vielä narista, työnantajana potkisin perseeseen ja heti, työttömäksi ilman mitään korvauksia ja holhoukseen, itselleen ja muille vaarallisia.

  2. “Oikeuslaitos, poliisi ja armeija kuluvat valtion tehtäviin.”

    Huomaa, että parlamentti ei kuulu Tolvasen listalle.

Kommentointi suljettu.