Kestää se…

Pentti Haanpään novellissa Päntän äijän vajoaminen ikämiehellä oli käsittämättömän luja usko yksiöisen jään kestämiseen. Joka syksy ensimmäisen kunnon pakkasyön jälkeen hän kokeili jään kestävyyttä ja uhosi, että kestää se, vaikka hevosen se kestää. Häntä veti jäälle potkukelkkailun tuottama vauhdin hurma ja joka syksy hän putosi jäihin vähintään kerran.

Talvivaaran kaivoksen jätevesiallas eli niin sanottu kipsisakka-allas on rakenteeltaan kuin yksiöinen jää. Nelosen uutisten mukaan sen pohja on ohuella hiekkakerroksella peitettyä louhosta, jonka päälle on levitetty puolentoista millimetrin vahvuinen muovikalvo. Jotkut rakentajat ovat kertoneet, että kalvo repeili jo rakennusvaiheessa.

Nyt sille kävi kuten yksiöiselle jäälle Päntän aijän alla: eipä kestänyt. Maastoon ja sitä kautta vesistöön on jo vuorokausien ajan valunut myrkyllistä jätevettä 100-200 litran sekuntivauhtia. Tunnissa lientä valuu noin 5 000 kuutiometriä. Se ei ole mitään tavallista vettä, vaan erittäin hapanta jätevettä, joka sisältää haitallisia määriä ainakin nikkeliä ja sulfaattia. Vuotokohtaa vasta etsitään.

Päntän äijää veti jäälle seikkailunhalu ja vauhdin hurma. Talvivaaran koko kaivoksen rakentaminen tuntuu perustuneen ahneuden vimmaan. Sieltä on kuulunut viime aikoina vain huonoja uutisia. Allas vuoti jo vuonna 2008, viime talvena kaivoksella kuoli yksi työntekijä rikkivetymyrkytykseen ja keväällä myrkkyaltaasta löytyi parvi kuolleita vesilintuja. Lähivesistöt ovat jo pilaantuneet ja myrkyt leviävät sekä etelään että pohjoiseen. Jo viime kesänä ne olivat Kallavedessä ja Oulujärvessä.

Kaikki huonot uutiset mitätöidään taikasanoilla ”työllistävä vaikutus”. Kun se loitsu luetaan, niin kaikkien on vaiettava ja hiljennyttävä virallisen totuuden edessä. Tosiasiassa työllistävä vaikutus tarkoittaa lähinnä osakkeenomistajien voittoja, jotka oikeuttavat vaarantamaan ja jopa tuhoamaan ympäristön surutta.

Väkisin tulee mieleen edellisen hallituksen ympäristöministeri, joka askarteli vuosikausia haja-asutusalueiden jätevesiongelman kanssa. Myös Kainuun kotitalouksien jätevedet tunnetusti turmelevat koko Itämeren. Nyt Talvivaarasta karanneet myrkyt eivät kuitenkaan aiheuta juuri mitään vahinkoa, vaan pysyvät tiukasti rajatulla alueella.

Ainakin sanomalehti Karjalainen uutisoi tänään, että jätevettä valuu purona luontoon. Minusta näyttää ainakin tämän videon perusteella, että pitäisi puhua koskesta:watch?v=pyg35J06e8s&feature=youtu.be

Kommentit (2)
  1. Tämä siitä sitten seuraa, kun ympäristökeskukset yhdistettiin elinkeinokeskuksiin, ja saatiin ELY-keskukset. Elinkeinoasiat jyräävät ympäristöasioiden yli, ja siksihän tämä muutos alun perin tehtiinkin.

  2. Risto Lindfors
    6.11.2012, 15:17

    Niin, eikös tuommosta 1.5mm muovikalvoa käytetä kylpyhuoneissa höyrynsulkuna. Ja tuon pitäisi kestää nuo myrkyt. Mitähän amatöörejä siellä oli aikanaan näitä altaitakin värkkäämässä

Kommentointi suljettu.