Suunnitelma ja todellisuus

Ensi vuoden alussa aloittavana valtuutettuna tutustuin Juuan kunnanvaltuuston edellisen valtuustokauden alussa hyväksymään kuntastrategiaan ja tutkin se toteutumista. Samaa muuten suosittelen kaikille uusille valtuutetuille ja kertaukseksi entisille. On hyvä tietää ikävätkin tosiasiat.

Kuntastrategian 2009 mukaan kuntaan piti saada 200 uutta työpaikkaa vuodessa, mutta saatiinkin saman verran vähennystä. Väkiluvun piti kasvaa 20 asukkaalla vuodessa, mutta neljässä vuodessa väen vähennys on ollut 300.

Kunnan talous piti tasapainottaa valtuustokauden aikana. Vuoden 2008 vuosikate 3,4 miljoonaa euroa on romahtanut ja positiivisen tuloksen sijaan kuluva vuosi on jo kolmas perättäinen alijäämäinen vuosi. Vuonna 2008 vuosikate oli 590 euroa/asukas, vuonna 2011 enää 50 euroa/asukas ja tämä vuosi taitaa mennä miinusmerkkiseksi.

Vuosikate on lyhyesti sanottuna tulot miinus käyttömenot. Vuosikate osoittaa sen tulorahoituksen, joka käyttömenojen jälkeen jää käytettäväksi investointeihin. Kunnan kukkaro siis näyttää olevan tyhjä ja tulot riittävät vain jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen.

Strategiasuunnitelman mukaan sosiaali- je terveysmenoja piti leikata 1,5 miljoonaa. Vuosina 2010-12 ne ovat kasvaneet 3 miljoonaa euroa ja viime kokouksessaan valtuusto hyväksyi määrärahojen 1,9 miljoonan euron ylitysoikeuden.

Verotulot olivat vuonna 2008 yhteensä 13,5 miljoonaa, mutta vuonna 2011 enää 12,5 miljoonaa.

Isävainajani sanoin: Mitä nyt tehdään, kun voi on paljaaltaan repussa ja pylly paljaana pakkasessa? Jos minulla olisi keinot tiedossani, niin kertoisin ne heti. Näitä ongelmia ei pysty kukaan yksin ratkaisemaan, vaan kaikkien päättäjien ja viranhaltijoiden on se toimittava yhdessä. Ihan ensimmäiseksi jokaisen on tiedettävä tilanne ja ymmärrettävä se. Tosiasioiden myöntäminen on viisauden alku.

Ainakin se pitää oppia, että kuntastrategia ei saa olla liian optimistinen. Vuonna 2009 hyväksytty paperi ihan selvästi sellainen oli ja saattoi olla omiaan herättämään luottamusta kaiken kääntymiseen hyväksi. Uskoa pitä tietysti olla, mutta ei pelkkä paperilla hyvältä näyttävä suunnitelma mitään auta. Suunnitelman on oltava realistinen ja toteuttamiskelpoinen ja lisäksi sitä on aktiivisesti toteutettava.

Kaikki me haluamme säilyttää itsenäisen kunnan, joten nyt ei sitten enää ole varaa joutavaan riitelyyn. Sen takia minäkään en ole kiinnostunut kenenkään pään saamistesta pölkylle. Tutkin näitä asioita ihan vain ymmärtääkseni tämänhetkisen tilanteen.

Kommentit (10)
 1. auvo rouvinen
  24.11.2012, 14:47

  no tuossa pistää silmään, kunta oletti syntyvän uusia työpaikkoja ja alueelle muuttavan lisää asukkaita. Kunta ei siis ryhtynyt toimiin joilla asukkaita olisi saatu lisää. Toisekseen kunta oletti kulujen laskevan, ei ryhtynyt toimiin kulujen alentamiseksi. Suunnitelmat siis pohjautuivat hurskaisiin toiveisiin.

  Jos yksityishenkilö (kuten monet tekevät) tulee minulle kertomaan tilanteensa olevan tuollainen, minä neuvon ampumaan itsensä. Koska neuvoa ei oteta innolla vastaan, seuraava neuvoni, tee jotakin tilanteesi korjaamiseksi. Mikä sekin yleensä kaikuu kuuroille korvilla mutta loppuuhan ruikutus kun yksi valittaja muuttuu henkilökohtaiseksi vihamieheksi joka ei ole tuntevinaan.

  Kunnan tapauksessa täytynee miettiä keinoja joilla muut kunnat ovat kasvua luoneet. Yleisin keino on perustaa kaivos. Sen työllistävä merkitys on suuri jahka ympäristötuhot korjataan, tosin vaikutus ilmenee vasta muutaman vuoden kuluttua joten tämä ei auta akuuttiin tilanteeseen. Toinen ja nopea vaikutteinen on perustaa astriksista tuttu hulluuden talo. suuri rakennus jossa ihmiset tuottavat raportteja toisilleen ja ohajaavat toisiaan luukulta luukulle. Tästä voidaan tehdä täysin suljettu systeemi niin että kaikki raportit ajetaan silppurin kautta liotusaltaaseen ja muutetaan uudestan paperiksi, näin sama paperi voi kierää loputtomasti. Helpompi keino on tehdä kaikki raportit haihtuvalla musteella jolloin paperi on uusiokäytössä vuorokauden kuluttua. Tällä keinoin voidaan luoda arviolta miljoona uutta työpaikkaa joiden ympäristövaikutus on nolla ja jotka eivät aiheuta haittoja mikäli paperin kierto on rajattu hulluuden talon sisään. Helsinki on menestyksellä tätä keinoa käyttänyt ja kasvanut varsin suureksi. Näin siis luodaan hyvin palkattuja työpaikkoja. Palkan voi maksaa valtio ja helpointa olisi siirtää tällainen talo Helsingistä Juukaan.

  Toinen keino luoda työpaikkoja on markkinointi. Otetaan tuhat ihmistä ja annetaan heidän myydä jotain toisilleen. Vaikkapa optioita tai fiktioita, ei mielellään mitään fyysytä tavaraa koska sen ympäristökuormitus on suurehko. Tämä on toiminut monessa suurkaupungissa.

  Kuinkas sitten nuo terveydenhoidon kulut alas?
  No kun mietitään kumpi on halvempaa, ehkäisy vai elatusmaksujen maksaminen. (ehköisyväline alle euron, elatusmaksut yli 100 e kk 20 v ajan, alkaa paljastu totuus.) Terveydenhoidossa tehokkain tapa on kohottaa ennaltaehkäisyn merkitystä. Kattava terveystarkastus kuntalaisille, elämäntapa ohjausta, ohjattua liikuntaa jne. tämäkin on hidasvaikutteinen keino, hyödyt tulevat vasta vuoden parin viiveellä. Nopeavaikutteinen keino lienee eutanasia, jokainen tulevaisuudessa sairastumisuhan alainen vaan saippuatehtaaseen tai minkin rehuksi. Tuohon ei vielä lietäne valmiita joten käytännössä keinoja on vain tehokas ennaltaehkäisevä hoito.

 2. Peevelin Auvo, kirjoitit blogia paremman kommentin 🙂

Kommentointi suljettu.