Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Suunnitelma ja todellisuus

Ensi vuoden alussa aloittavana valtuutettuna tutustuin Juuan kunnanvaltuuston edellisen valtuustokauden alussa hyväksymään kuntastrategiaan ja tutkin se toteutumista. Samaa muuten suosittelen kaikille uusille valtuutetuille ja kertaukseksi entisille. On hyvä tietää ikävätkin tosiasiat.

Kuntastrategian 2009 mukaan kuntaan piti saada 200 uutta työpaikkaa vuodessa, mutta saatiinkin saman verran vähennystä. Väkiluvun piti kasvaa 20 asukkaalla vuodessa, mutta neljässä vuodessa väen vähennys on ollut 300.

Kunnan talous piti tasapainottaa valtuustokauden aikana. Vuoden 2008 vuosikate 3,4 miljoonaa euroa on romahtanut ja positiivisen tuloksen sijaan kuluva vuosi on jo kolmas perättäinen alijäämäinen vuosi. Vuonna 2008 vuosikate oli 590 euroa/asukas, vuonna 2011 enää 50 euroa/asukas ja tämä vuosi taitaa mennä miinusmerkkiseksi.

Vuosikate on lyhyesti sanottuna tulot miinus käyttömenot. Vuosikate osoittaa sen tulorahoituksen, joka käyttömenojen jälkeen jää käytettäväksi investointeihin. Kunnan kukkaro siis näyttää olevan tyhjä ja tulot riittävät vain jokapäiväisen toiminnan pyörittämiseen.

Strategiasuunnitelman mukaan sosiaali- je terveysmenoja piti leikata 1,5 miljoonaa. Vuosina 2010-12 ne ovat kasvaneet 3 miljoonaa euroa ja viime kokouksessaan valtuusto hyväksyi määrärahojen 1,9 miljoonan euron ylitysoikeuden.

Verotulot olivat vuonna 2008 yhteensä 13,5 miljoonaa, mutta vuonna 2011 enää 12,5 miljoonaa.

Isävainajani sanoin: Mitä nyt tehdään, kun voi on paljaaltaan repussa ja pylly paljaana pakkasessa? Jos minulla olisi keinot tiedossani, niin kertoisin ne heti. Näitä ongelmia ei pysty kukaan yksin ratkaisemaan, vaan kaikkien päättäjien ja viranhaltijoiden on se toimittava yhdessä. Ihan ensimmäiseksi jokaisen on tiedettävä tilanne ja ymmärrettävä se. Tosiasioiden myöntäminen on viisauden alku.

Ainakin se pitää oppia, että kuntastrategia ei saa olla liian optimistinen. Vuonna 2009 hyväksytty paperi ihan selvästi sellainen oli ja saattoi olla omiaan herättämään luottamusta kaiken kääntymiseen hyväksi. Uskoa pitä tietysti olla, mutta ei pelkkä paperilla hyvältä näyttävä suunnitelma mitään auta. Suunnitelman on oltava realistinen ja toteuttamiskelpoinen ja lisäksi sitä on aktiivisesti toteutettava.

Kaikki me haluamme säilyttää itsenäisen kunnan, joten nyt ei sitten enää ole varaa joutavaan riitelyyn. Sen takia minäkään en ole kiinnostunut kenenkään pään saamistesta pölkylle. Tutkin näitä asioita ihan vain ymmärtääkseni tämänhetkisen tilanteen.