Onttoa puhetta

Viime viikolla pääministeri Jyrki Katainen ehdotti, että pienten lasten äidit on saatava osa-aikatöihin. Viikonloppuna valtiovarainministeri ja SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilainen pani paremmaksi ja vaati kaikkia käsipareja töihin Suomen nostamiseksi lamasta. Vähän väliä kuuluu elinkeinoelämän suunnalta vaatimuksia, joiden mukaan työuria on pidennettävä alusta, keskeltä ja lopusta.

Kukaan ei sano mistä näitä töitä löytyy. Onko Kataisella tiedossaan osa-aikainen työ jokaiselle nykyisin lapsiaan kotona hoitavalle äidille? Onko Urpilaisen taskussa työpaikka jokaiselle käsiparille ja ilmeisesti myös yksikätisille? Ymmärtävätkö työurien jatkamisen vaatijat itsekään vaatimustensa sisältöä? Ei ole, ei ole ja tuskin ymmärtävät.

Ei ongelmana ole työntekijöiden puute, vaan työpaikkojen vähyys. Karkeasti sanoen maassa on tälläkin hetkellä 150 000 työtöntä työnhakijaa ja jos kaikki työllistämistoimenpiteissä palkatta olevat lasketaan mukaan, niin heitä on 300 000. Avoimia työpaikkoja on jatkuvasti suunnilleen 15 000 ja niistäkin yhä suurempi osa alkaa olla työharjoittelijoiden paikkoja. Työharjoittelua tehdään pelkällä työmarkkinatuella ja yhdeksän euron ruokarahalla.

Tekemätöntä työtä löytyy ihan varmasti, sen tietää jokainen. Palkan maksajista tässä pulaa on. Alkaa väkisinkin näyttää siltä, että nämä töihin patistelijat eivät aiokaan maksaa mitään palkkaa. Yhä useampi työ on tehtävä ilmaiseksi ja työstä tulee kansalaisvelvollisuus. Nämä puheet ovat pelkkää mielien muokkausta, jolla saadaan työttömät näyttämään laiskoilta ja työhaluttomilta lurjuksilta. Heidät pitää pakottaa työhön, mutta palkasta ei edelleenkään puhuta.

Tähän mielien muokkaamiseen osallistui viime viikolla myös Ajankohtainen kakkonen. Siinä toimittaja kiersi miljoonasalkun kanssa kyselemässä kuntapäättäjiltä, miksi kunnat maksavat näin paljon sakkoja työllistämisen laiminlyönnistä. Koko juttu perustui yksipuolisesti ja osittain väärin ymmärrettyyn kuntien työllistämisvelvoitteeseen. Täältä voitte lukea Kari Laurilan erinomaisen analyysin ohjelmasta

Ministerit puolestaan tekevät itsestään narrin näillä hengennostatuspuheillaan.

Kommentit (6)
  1. Teppo Palmroos
    26.11.2012, 17:27

    Tätä samaa olen ihmetellyt jo pitkään.

  2. rainer rajakallio
    26.11.2012, 18:17

    Saku. Narrit eivät nostata henkeä vaan paljastavat vallan märkivän ytimen. Yksi hienoimmista ammattiryhmistä, mitä tiedän, nuo narrit, pellet, klovnit ja ennen kaikkea ilveilijät.

Kommentointi suljettu.