Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valtuuston tahto

Jokainen tuntee vanhan vitsin entisen alokkaan asennosta. Kun vääpeli käskee korjaamaan asennon, niin alokas sanoo, että ei vanhaa kannata korjata, vaan samalla vaivalla hän tekee kokonaan uuden. Juuan kunnassa näkyy olevan samanlainen tilanne erään kyläkoulun jatkamisen tai lopettamisen kanssa. Valtuuston keväällä tekemä päätös ei kaikille kelpaa, joten sitä vaaditaan korjattavaksi.

Kunnanvaltuusto ilmaisi tahtonsa harvinaisen selkeästi 10.4.2012 näin:

Kunnanvaltuuston entinen päätös Kajoon koulun jatkamisesta pitää paikkansa, koska perusteet eivät ole muuttuneet ja lisäksi jatkossa oppilaiden vanhemmille tiedotetaan aktiivisesti, että oppilaiden vanhemmilla on vapaus valita lastensa lähikoulu.

Äänestyspäätös tehtiin vastoin kunnanhallituksen esitystä. Kunnanhallitus olisi halunnut lakkauttaa Kajoon koulun. Valtuuston päätös on aikanaan todettu lailliseksi ja pantu täytäntöön.

Nyt sitä vaaditaan korjattavaksi. Kunnanvirastossa on huomattu, että vanhemmat ovat ottaneet päätöksen tosissaan ja valinneet Kajoon koulun lastensa lähikouluksi. Tätä intoa on ruvettu jarruttelemaan määräämällä ”väärän” koulun valinneet vanhemmat maksamaan koulukuljetukset itse.

Kunnanhallitus käsittelee asiaa tänään. Päätösehdotuksen mukaan valtuuston kahdeksan kuukauden takainen päätös on vastoin lakia ja siksi valtuuston pitäisi poistaa siitä loppuosa ja lisäksi jatkossa oppilaiden vanhemmille tiedotetaan aktiivisesti, että oppilaiden vanhemmilla on vapaus valita lastensa lähikoulu.”

Perustelut on löydetty Perusopetuslaista, jota siis on ruvettu tutkimaan vasta kahdeksan kuukauden kuluttua päätöksestä. Lain 6 §:n 2 momentin mukaan kunta osoittaa oppilaalle lähikoulun, joten vanhemmilla ei voi olla oikeutta valintaan valtuuston päätöksen edellyttämällä tavalla.

Jos koulumatka on yli viisi kilometriä, niin kunnan on järjestettävä ilmainen kuljetus. Juuri tästä kuljetuksesta kenkä puristaakin. Kunta on tietojeni mukaan jo ilmoittanut joillekin Kajoon koulun valinneille vanhemmille, että 6 §:n lähikoulun osoittamisoikeuden nojalla kunta ei järjestä kuljetusta muuanne.

Laki sinänsä on ihan selvä, mutta niin on valtuuston päätöskin. Valtuuston tahdon mukaan valintaoikeus on ja siitä seuraisi myös velvollisuus järjestää kuljetus.

Kumpaa siis noudatetaan, lakia vai valtuuston tahtoa? Laki ajaa tietenkin valtuuston päätöksen ohi, mutta asiassa on myös kompromissin mahdollisuus. Vanhemmilla voi olla valtuuston tahdon mukaisesti oikeus valita koulu ja kunta voi sitten osoittaa sen saman koulun lähikouluksi ja järjestää koulukuljetuksen. Näin ei rikota lakia eikä valtuuston päätöstä tarvitse ruveta muuttamaan.

Nyt on kuitenkin  valittu se kaikkein hankalin tie. Valtuusto joutuu käymään viime keväänä käydyn keskustelun uudelleen ja repimään auki lainvoimaisen päätöksensä. Tämä on sellaista tilkkutäkin paikkausta, johon ei pitäisi koskaan sortua. Jos esittämääni kompromissia ei haluta kustannussyistä tehdä, niin koko Kajoon koulun asia pitää tuoda uudelleen päätettäväksi ihan alusta lähtien.

Hirveä keskustelu siitä taas kerran tulee, mutta ainakaan jälkikäteen ei tarvitse pohtia mikä päätös mahtaa tällä kerralla olla voimassa. Ja sitä lakikirjaa olisi voinut tutkia jo viime keväänä.