Koneisto yskii

Juuan kunnanhallitus sai keskiviikkona valmiiksi ensi vuoden talousarvioehdotuksen. Pöytäkirjoja lukemalla sen sisällöstä ei kuitenkaan saa mitään tietoja. Pöytäkirjaan on merkitty kahden kokouksen osalta, että kunnanhallitus käsitteli asiaa. Kolmannella kerralla kerrotaan, että asia tuli valmiiksi. Missään ei kuitenkaan näy lopullista asiakirjaa numeroineen ja perusteluineen.

Asiaan kiinnitti huomiota sanomalehti Karjalaisen kuntatoimittaja tänään. Hän olisi halunnut saada valmiin talousarvioehdotuksen nähdäkseen keskiviikon kokouksen jälkeen, mutta sitä ei ollut mistä antaa. Valmista siis tuli, mutta asiakirjaa ei ole. Kuitenkin valtuutettujen pitää ensi viikolla hyväksyä koko paksu asiakirja. Epäilemättä he sen saavat tai ovat jo saaneet tutkittavakseen, mutta kovin lyhyeksi aika jää. Taitaa vanhan valtuuston viimeisestä kokouksesta tulla melko pitkä ja värikäs.

Ihan oikeasti: ei tällainen valmistelu oikein hyvältä näytä. Kyllä minä ymmärrän, että talousarvion laadinta on tänä vuonna ollut poikkeuksellisen vaikeaa. Kunnan taloustilanne on huolestuttava eikä tulevaisuus näytä hyvältä. Oikeastaan juuri siksi tiedotusvälineille ja kuntalaisille pitäisi antaa ajoissa selkeää tietoa. Kun aikansa varoo, että ei roisku sontavettä, niin lopulta on hypättävä sontaveteen. Ei siksi, että siellä olisi hyvä olla, vaan siksi, että sitten ei enää tarvitse varoa roiskumista.

Viime maanantaina sekä nykyisille että tuleville valtuutetuille järjestettiin myös yleisölle avoin talousseminaari. Tästä tilaisuudesta kiitos kuuluu kaikille johtaville virkamiehille ja erityisesti valtuuston puheenjohtajalle. Ymmärtääkseni hänen ansiotaan oli, että myös meidät tulevat valtuutetut kutsuttiin mukaan. On hyvä tietää mitä on odotettavissa.

*   *   *

Viime lokakuussa kirjoitin siitä, kuinka kunnanhallitus päätti maksaa kunnan työntekijän saaman sakon. Uusimmassa Kuntalehdessä (16/2012) on asian periaatteellista puolta kysytty kolmelta juridiikan asiantuntijalta. Professorit Matti Tolvanen ja Olli Mäenpää sekä Kuntaliiton johtava lakimies Heikki Prättälä ovat kaikki samaa mieltä kuin minä. Kunta ei saa maksaa kenenkään sakkoja, vaan rangaistus on aina henkilökohtainen. Jos kunta maksaa sakon, niin se katsotaan palkaksi ja siitä on maksettava verot ja sotu-maksut.

Tähän asiaan en enää palaa, mutta pidetään asia mielessä vastaisen varalle. Joskus totisesti inhottaa olla oikeassa. Varsinkin silloin, kun ei uskota.

Kommentit (8)
  1. Saapi nähdä, peruuko hallitus sakkopäätöksen. Selvä toimivallan ylitys ja lainvastainen päätös. Tyhmä päätös itsestään selvässä asiassa, mutta niihin Juuan kunnanhallitus on tällä vaalikaudella erikoistunut. Jos ei peru, olettaisi tilintarkastuksen antavan asiasta hallituksen jäsenille ja esittelijälle häpeällisen muistutuksen.
    Palkaksi sakkoa ei voi muuttaa, koska palkkasopimusten mukaan sellaista palkanmaksuperustetta
    ei tunneta.

  2. on se kyllä häpeällistä, että työnantaja osoittaa solidaarisuutta pienipalkkaista duunaria kohtaan….

Kommentointi suljettu.