Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Valtakunnanärsyttäjä

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATT:n ylijohtaja Juhana Vartiainen näyttää vakavissaan pyrkivän maan vihatuimmaksi mieheksi. Tuoreessa muistissa on vielä hänen vaatimuksensa kotihoidontuella lekottelevien äitien patistamisesta takaisin työelämään. Nyt hän vaatii ikääntyville työntekijöille palkanalennusta, koska nämä muuttuvat epäkiinnostaviksi ja ovat rasite työnantajalle. Vaihtoehtoisesti hän esittää ikääntyville pienempiä yleiskorotuksia.

Samassa lausunossaan Vartiainen esittää myös eläkeiän nostamista ikäsyrjinnän estämiskeinona. Korkeampi eläkeikä kannustaisi työntekijöitä huolehtimaan paremmin työkunnostaan. Tämä logiikka ei minulle oikein aukea. Jos ikääntyvät työntekijät ovat tehottomia ja siksi epäkiinnostavia, niin miten eläkeiän nostaminen lisäisi heidän motivaatiotaan työskennellä pienemmällä palkalla kauemmin?

Vartiainen esittää siis ihan kirkkain silmin laissa selvästi kielletyn ikäsyrjinnän ottamista käyttöön. Näillä puheillaan hän ohittaa jopa EK:n vimeaikaisen kilpalaulannan työehtojen huonontamisesta. EK:n Lasse Laatunen ennätti jo todeta Vartiaisen ehdottaman keinon lainvastaiseksi.

Jos Vartiainen pyrkii vain ärsyttämään, niin siinä hän on jo onnistunut. Sosiaalisessa mediassa oli eilen kaivettu esille suunnilleen kaikki hänen viimeaikaiset puheensa. Osansa saivat niin äitien moittiminen laiskottelijoiksi kuin johtajan itsensä kehuskelut päivätorkuista työpaikan antiikkisohvalla ja rentoutumisesta alkoholin avulla.

Kenen suulla Vartiainen sitten puhuu? Valtion laitoksen johtajana hänen tulkitaan ilman muuta puhuvan valtion suulla. Pääministeri Kataisen eiliset puheet työmarkkinaratkaisujen välttämättömyydestä vaihtoehtona rajuille leikkauksille sopivat hyvin yhteen Vartiaisen puheiden kanssa. Toisaalta ylijohtaja puhuu kuin EK:n toimeksiannosta, mutta ei siinäkään mitään uutta olisi. Niin tuntuvat puhuvan ministeritkin.

Jos Vartiainen juttelee ihan omia ajatuksiaan, niin hän on vieraantunut elämästä jo aikoja sitten. Hänellä ei ole minkäänlaista kunnioitusta pitkän työuran tehneitä ja eläkeikää lahestyviä kohtaan. Ei hän kunnioita nuoriakaan, joiden hänen aiempien lausuntojensa mukaan pitäisi myös tehdä työtä pienemmällä palkalla. Luultavasti hänen mielestään ihan kaikkien palkkaa pitäisi alentaa. Itseään hän tuskin kuitenkaan tarkoittaa.

Ihan sattumalta osui silmiini tutkimus, joka ei sovi yhteen Vartiaisen ajatusten kanssa. Tiede-lehdessä 12/2012 kerrotaan Roope Uusitalon ja Tuomas Pekkarisen tutkimuksesta. Sen mukaan ihmisen tuottavuus kasvaa tasaisesti noin 43-vuotiaaksi asti ja pysyy sen jälkeen ennallaan. Tuottavuus ei siis laske iän myötä, joten Vartiaisen käsitys ei perustu oikein mihinkään.

Näin käy, kun ihmiseltä puuttuu se ihmisjärjen osa, jota ymmärrykseksi sanotaan. Vartiaiselle pitäisi oikeastaan päästää ihan kansallinen röhönauru. Hän näyttää jotenkin siltä, että nauru koskee hänen kovemmin kuin suuttuminen tai järkiperäinen kritiikki.