Syntymäpäiväpuhe

Nämä 275 irtisanottavaa menisivät varmasti töihin, jos vaan eläkeikää nostettaisiin, iäkkäimpien palkkoja alennettaisiin, sairauslomat poistettaisiin ja kotihoidontuki lopetettaisiin. Niin mihin töihin? No, tekemään sitä tekemätöntä työtä, jota kyllä terveelle ja työtä vieroksumattomalle aina löytyy.

Näin sarkastisesti luonnehti Facebookissa Veli-Matti Hurskainen Accenturen ilmoitusta lopettaa toimintansa Oulussa ja supistaa sitä muualla.

Tulen tänään eläneeksi päivälleen 55 vuotta ja minun oli tarkoitus kirjoittaa aiheeseen liittyvä mukava kirjoitus. Ei nyt kuitenkaan tule mitään mukavaa mieleen, joten jatkan entisellä linjalla. Kuten Esa Niemitalo onnittelussaan totesi, niin ikä tuo järkähtämättömän mielipiteen. Saa sanoa vaikka varhaiseksi vanhuudenhöperyydeksi, mutta en tunne enää tarvetta notkistella mihinkään suuntaan.

Vanhan äijän oikeudella siis rutisen nykyisestä haistapaskan meiningistä. Vallalla olevan ideologian mukaan myös työmarkkinoilla vallitsee kysynnän ja tarjonnan laki. Työttömyys ei ole työttömyyttä, vaan oma valinta työn ja vapaa-ajan välillä. Työttömyydestä on siis tehtävä ja on jo tehty niin sietämätöntä, että vapaana lekottelija valitsee työn mieluummin kuin työttömyyden. Palkkatyötä ei kuitenkaan löydy, mutta ei ole tarkoituskaan. Ilmaiseksi tehtävä työ on monien arkipäivää ja yhä useamman tulevaisuutta.

Myös palkkatyöstä on tehtävä sietämätöntä. Pääministeri tarjosi juuri äsken uutisissa työmarkkinajärjestöille valintaa kepin ja ruoskan välillä. Jos järjestöt eivät saa aikaan esitystä työurien pidentämiseksi, niin valtiovalta antaa sekä keppiä että ruoskaa veronkorotusten ja budjettileikkausten muodossa. Tämä kaikki tehdään kuulemma hyvinvointiyhteiskunnan pelastamiseksi.

Olen ennättänyt nähdä hyvinvointiyhteiskunnan rakentamisen. Se kesti suunnilleen ensimmäiset 40 elinvuottani. Nyt joudun näkemään sen täydellisen purkamisen ja paluun sellaiseen yhteiskuntaan, jossa ihmisen arvo määräytyy vain varallisuuden mukaan. Köyhällä työttömällä ei enää nykyisin ole mitään arvoa, vaan hänet pakotetaan tekemään töitä ilmaiseksi. Töissä olevalla on arvoa tasan niin kauan, kun hän pystyy tuottamaan osakkeenomistajille voittoa. Kun työteho heikkenee, niin hän on pelkkää ongelmajätettä.

Luultavasti tulen näkemään myös demokratian tuhon, koska demokratia ei sovi vallalla olevaan markkina-ajatteluun. Demokratiassa päätöksentekoon osallistuvat nekin, jotka eivät maksa päätöksistä aiheutuvia kuluja. Ei mene kauan, kun joku sanoo tämän ääneen ja tästä tulee virallinen totuus. Markkinavoimat tulevat korvaamaan demokratian kansan tahdon ilmaisijana ja siihen kansaan eivät enää kuulu kaikki.

Ehkä kansan pitäisi noudattaa pääministerin neuvoa ja oikeasti herätä. Tosin en taida tarkoittaa ihan samanlaista heräämistä kuin pääministeri.

Kommentit (10)
  1. Hyvä Sakari, toivon että suomalaiset heräävät. Aivan kuin olisi Urpilaisen oppilaana ja saisi jälki-isuntoa vääränlaiseta mielipiteestä.
    Jokainen Suomea kannustava työllisyysyritys tyrmätäänKataisen toimesta, en viitsi kiroila mutta ieli taas tekisi , vaikka näin Joulun alla. Diktaattori on koko tapaus ja määrää kaiken. Vaikka Suomi saisi tilauksia vaikka Venäjältä tai mistä tahansa, niin viskoo rahat ulkomaille. Soini on oikeassa ainakin tämän hallituksen linjaan, tiukka ei, olisi mennyt hallitukseen, se hallitus taitaa kaataa koko Suomen ja nuoret on työllistettävä eikä vanhoja eläkkeellejääviä töihin selkä kipeänä.
    Joka tapauksessa Sakari, Hyvää Joulua, menen itsekin Joulupukiksi ja uskon siihen kuin mukulatkin!

  2. Liisa rinkinen
    18.12.2012, 19:49

    Hei! Sårähti korvaan, ei tässä kirjaimellisesti kun ei kuulu mitään, tuo sana demokratia. Minun mielestäni tämä maa ei ole ollut demokraattinen EU:n liittymisen jälkeen. Emme ole saaneet päätttää mistään, emme siitä, menemmekö EU;n, emme sen perustuslaista, koska kuulemma emme ymmärtäisi siitä mitään jne. Se siis demokratiasta. Nyppii tässä yksi jos toinenkin asia, mutta ne ovat “asia erikseen”. Kiitokset blokkailusta. Näillä miettein Jouluun, Hyvää Joulua !

Kommentointi suljettu.