Kansallinen häpeä

Eilen A-studiossa näytettiin leipäjonoa. Erityisen pahalta tuntui katsella kyynelehtivää isoäitiä, joka kertoi 17-vuotiaan lapsenlapsensa joutuneen keskeyttämään koulun oppikirjojen kalleuden takia. Työttömät vanhemmat eivät pystyneet niitä ostamaan ja itse isoäiti oli jonon asiakkaana. Yksi mies kertoi, että ilman ruokajakelua hän olisi kuollut nälkään.

Studiossa pääministeri Jyrki Kataiselta ei saatu vastausta siihen, mitä pitäisi tehdä maamme pitkäaikaistyöttömille. Heitä on ainakin 150 000. Katainen väisti sen kysymyksen toteamalla näiden ihmisten olevan vaikeasti työllistettäviä ja kertoi hallituksen satsaavan työttömäksi jäävien uudelleen työllistämiseen. Vaikeasti työllistettäville hän tarjosi urapolun etsintää kuntoutuksen kautta eli työtä ilman palkkaa. Asianmukaisen hurskaan näköisenä pääministeri nyökytteli arkkipiispan puheille siitä, että he kaksi ovat hyväosiaisia ja heidän maailmansa on eriytynyt köyhien maailmasta.

Leipäjonot ovat tulleet jäädäkseen. Vielä 1990-luvulla niitä yleensä pidettiin kansallisena häpeänä ja oletettiin niiden poistuvat aikojen parantuessa. Ajat paranivat, mutta jonot eivät kadonneet. Nyt ajat ovat taas huonontuneet ja jonot ovat kasvaneet lisää. Kansallisesta häpeästä ei kukaan enää puhu mitään. Asia on hyväksytty ja yhä useammin puhutaan jonottajien olevan itse syyllisiä tilanteeseensa. Menisivät töihin, niin ei tarvitsisi jonottaa. Juovat rahansa ja sitten jonottavat leipää. Menisivät lumitöihin sosiaalietuuksien vastineeksi. Tukkivat kulkuväylät ja alentavat kiinteistön arvoa. Haisevatkin vielä.

Kataiselle pitäisi antaa joululukemiseksi Jeesus Siirakin kirja ja alleviivata siitä neljännen luvun jakeet 1-6:

1 Poikani, alä pidätä köyhältä hänen elatustansa, äläkä anna anovien silmien kauan odottaa.

2 Älä murehduta isoavaa sielua, äläkä ärsytä vihaan miestä, joka on ahdingossa.

3 Vihaan ärtynyttä sydäntä älä kiihoita, äläkä anna tarvitsevaisten kauan odottaa lahjaa.

4 Hätääntynyttä anelijaa älä aja pois, äläkä käännä kasvojasi pois köyhästä.

5 Älä käännä silmääsi pois pyytäjästä, äläkä anna kenellekään aihetta kirota sinua

6 Sillä jos joku katkeralla mielellä sinut kiroaa, niin hänen Luojansa kuulee hänen rukouksensa.

Kommentit (7)
  1. Täällä pohjois-pohjanmaan korpikylässä ei ole mahdollista edes päästä leipäjonoon, kun ei sellaista ole ja siksi liian monen ihmisen hätä jää pirttien pimentoihin.

    Äsken lukaisin uutisotsikoita ja huomasin, että sentään presidenttiparille oli viety jouluruokaa ihan kotiin asti! Olisiko ollut skandaali, jos Sauli ja Jenni ois tallanneet kameroiden räiskeessä kansalaistensa kanssa samassa jonossa.

    Meillä sentään kyläkauppias on keksinyt oivan tavan kuvata köyhiä.. Asensi riistakameran kauppansa takapihalle, että näkee, kuka kurja käy yöaikaan tonkimassa poisheitettyä ruokaa roskapöntöstä. Hyvällä tuurilla minäkin pääsen asiasta tehden käräjille. Otin pöntöstä kolme pakettia leikkeleitä ja muutaman rasian lihapullia.

    Rangaistusta odotellessa..

  2. Jyrki Katainen aito ja oikea “Kansan”edustaja…

Kommentointi suljettu.