Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Yhtiöittäen yksityiseksi

Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen aikoo sanomalehti Karjalaisen haastattelun mukaan näyttää esimerkkiä ja tehdä töitä ainakin 70-vuotiaaksi. Kesällä 40 vuotta täyttänyt ministeri aikoo jossain vaiheessa siirtyä töihin julkiselle tai yksityiselle sektorille.

Yksityissektorille hän siirtyy ilman muuta. Samassa haastattelussa hän nimittäin kertoo ensi kevään lakiuudistuksista, joilla aloitetaan julkisen sektorin lopullinen hävittäminen. Suunnitelmat ovat jo pitkälle valmisteltuja. Otetaan suoria lainauksia päivän lehdestä:

EU vaatii, että kuntien täytyy yhtiöittää sellaiset toiminnot, jotka toimivat markkinoilla. Yksi kysymys on ollut muun muassa, pitäisikö kuntien vesihuolto yhtiöittää. Suomessa vesihuolto ei ole markkinaehtoista toimintaa, mutta eurooppalainen näkökulma on erilainen. Veden lisäksi yhtiöittämistä tultaneen esittämään ainakin energiatoiminnoissa, työvoimapoliittisesa aikuiskoulutuksessa, satamissa ja kuntien ruokapalveluissa.

Taustalla on ajatus, että kunnat eivät voi harjoittaa kilpailua vääristävää toimintaa. Tarkoitukseni on antaa kuntalain muutos tältä osin eduskunnalle kevään aikana.

Sillä tavalla. Ministeri aikoo siis ihan tuosta vain lopettaa kunnalliset vesilaitokset ja ruokapalvelut kokonaan. Kaava on tuttu jo valtionyhtiöiden tuhoamisesta. Ensin toiminnot yhtiöitetään kunnallisiksi osakeyhtiöiksi. Sitten osakkeita ruvetaan myymään vapailla markkinoilla ja ennen kuin huomaammekaan, niin vaikkapa vesilaitoksemme ovat kansainvälisten pääomasijoittajien hallussa. Voitot viedään tietenkin turvaan veroparatiiseihin.

Tämä on puhtaasti ideologinen valinta vaikka kuinka muuta väitettäisiin. Julkinen sektori ajetaan kokonaan alas ja kaikki jätetään markkinavoimien armoille. Kunnat eivät saa sotkea markkinoiden toimintaa eli estää yksityisen voiton tavoittelua millään alalla. Kaupan on jo ihmisten terveys ja kohta ovat myynnissä sellaisetkin perustarpeet kuin lämpö ja puhdas vesi. Raitis ilma ei taida ihan vielä olla myyntisuunnitelmissa, mutta kai sekin kohta alistetaan markkinavoimille.

Nyt koku huomauttaa, että ei Virkkunen puhu mitään yksityistämisestä, vaan pelkästään yhtiöittämisestä. Jos joku haluaa uskoa muutoksen jäävän siihen, niin onnittelen hyväuskoisuudesta. Heti yhtiöittämisen jälkeen aletaan kuitenkin puhua pääomien tarpeesta ja pääomaa saadaan myymällä yhtiön osakkeita. Kyllä ulkomaisilla pääomasijoittajilla rahaa on ja ennen kaikkea he haistavat sen, mistä sitä saadaan lisää.

Ministerillä lienee edessään loistava tulevaisuus markkinavoimien palveluksessa. Siellä hänen olisi pitänyt olla alusta asti eikä kauppaamassa julkisia palveluja markkinavoimille poliitikkona.