Kurjempaa uutta vuotta

Harvoinpa saa kuulla maan pääministerin toivottavan kansalaisille kurjaa uutta vuotta. Näin kuitenkin pääministeri Jyrki Katainen teki perinteisessä tiedotteessaan. Hän julisti, että maallamme ei ole varaa hyvinvointiyhteiskuntaan. Siihen raha ei kerta kaikkiaan riitä, koska väestön ikääntyminen kasvattaa menoja ja supistaa tuloja. Niinpä edessä on rakenteellisia muutoksia ja jo ensi kevään ratkaisujen Katainen kertoi olevan kipeitä.

Katainen jatkaa omaksumallaan linjalla, jonka mukaan ideologia esitetään faktana ja tätä näennäistä faktaa julistetaan joka käänteessä ehdottomana totuutena ja välttämättömyytenä. Hyvinvointiyhteiskunta on se hirveä syöpäläinen, joka tuhoaa talouden ja syöksee lapsemme velkaorjuuteen. Köyhät, sairaat, vanhukset ja työttömät näyttäytyvät kammottavana petona, joka ahmii pohjattomaan kitaansa verovarat.

Sen sijaan yksityisen voiton tavoittelulle toisten kustannuksella ei aseteta mitään rajoa. Yksityistäminen etenee ja näyttäytyy hyvinvoinnin lisääjänä, vaikka suuret pääomasijoittavat vievät verovaroista saamansa tulot veroparatiiseihin. Suurituloisimpien verotusta ei missään tapauksessa voida kiristää, koska meillä ei ole suurituloisia ja jos onkin, niin heillä ei ole rahaa. Tämä julistus on monta kertaa kuultu eduskunnassa.

Pääministeri puhuu tiedotteessaan kuitenkin yhä edelleen hyvinvointiyhteiskunnan säilyttämisestä, mutta hänen hyvinvointiyhteiskuntansa on erilainen. Siinä vastuu heikompien hyvinvoinnista on siirretty kokonaan läheisten huoleksi. Kataisen hyvinvointiyhteiskunnan käyttövoima ei ole veroeuro vaan läheisistä välittäminen. Yksikään virkamies, julkinen palvelu tai tulonsiirto ei Kataisen mukaan voi korvata perheen ja läheisten huolenpitoa.

Tämmöinen puhe on tekopyhää hurskastelua ja suoranaista hölynpölyä. Ei kukaan yritäkään hakea läheisyyttä ja välittämistä viranomaisilta, veroeuroilta ja tulonsiirroilta. Niiltä haetaan elämän perusedellytyksiä kaikille, mutta nyt tämä välttämättömyys korvatan imelällä lässytyksellä läheisten välittämisestä. Kyllä köyhänkin läheiset välittävät, mutta taloudellisesti he eivät voi auttaa.

Katainen siis sanoi suunnilleen niin, että välittäkää toisistanne, koska hallitus ei ole kiinnostunut teistä tippaakaan. Yhtä hyvin hän olisi voinut käskeä vailla läheisiä olevia köyhiä menemään kerjuulle ja vaikka kuolemaan tienposkeen. Sillähän siitäkin sakista päästäisiin.

Yksi asia minua tässä oikeasti ihmetyttää. Jos hyvinvointiyhteiskuntaa ei nyt voida rahoittaa verovaroilla, niin miten ihmeessä se onnistui vielä 1980-luvulla pienemmällä kansantulolla? Jos kaikkien kansalaisten elintaso ei ole yhdistettävissä kansakunnan taloudelliseen menestykseen, niin silloin meidän elämämme ei taida kestää teidän talouttanne.

Kommentit (13)
  1. Hyvin sanottu, hyvää uutta vuotta.

  2. Kohta me kaikki kuollaan nälkään!

Kommentointi suljettu.