Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Savuttomuutta

Sanomalehti Karjalaisen mukaan Juuan kunta valmistelee henkilöstönsä tupakointikieltoa työaikana. Tupakkatauoista tulee historiaa ja täyskielto koskee työpaikkoja, joissa henkilöstö aterioi työpaikalla. Muuten ruokatuntien tupakointia ei kielletä. Kunnanhallitus päättää ohjeistuksen hyväksymisestä ensi tiistaina.

Asiasta päättävät siis vielä vanhat jäsenet, koska uutta kunnanhallitusta ei vielä ole valittu. Se on kiellon hyväksymisen kannalta hyvä asia. Sanonpa oman sanottavani nyt ja tässä, niin saanpahan sanoa sanoneeni.

Sanoudun irti moisesta päätöksestä, koska pidän sitä typeränä aikuisten ihmisten holhoamisena. En koskaan ole tajunnut joidenkin intoa puuttua isojen ihmisten tupakointiin, vaikka tapa onkin epäterveellinen. Pidän tällaista toisten käyttäytymisen kontrollointia osoituksena väärin ymmärretystä vallasta, vaikka perustelut on tietenkin saatu kuulostamaan yleviltä.

Kunnahallituksen tehtävänä ei ole toimiminen terveyspoliisina. Ei siinäkään tapauksessa, että kunnanhallitus on työnantaja ja sillä on periaatteessa oikeus valvoa alaistensa työntekijöiden ajankäyttöä. Jokin tolkku pitää kuitenkin olla ja myös järjen käytön pitää olla sallittua.

Pidän tällaisen asian valmisteluun käytettyä aikaa hukkaan heitettynä. Kunnalla on edessään valtavia haasteita, mutta kunnahallituksen valmistelijat ja päättäjät näpertelevät mokoman pikkuasian kanssa kuukausikaupalla. Ohjeistuksen laatiminen on jo tähän mennessä haukannut varmasti satoja työtunteja ja useita kokouksia. Senkin ajan olisi voinut käyttää vaikkapa kuntastrategian pohtimiseen.

Asiaan liittyy myös kunnan esityslistojen puutteellinen julkaiseminen verkossa. Ensi tiistain esityslistaa ei kunnan verkkosivulla näy, vaan esitys pitää lukea Karjalaisen pikku-uutisesta. Tästä olen maininnut ennenkin ja aion tulevaisuudessa edellyttää, että esityslistat löytyvät myös verkkosivulta samaan aikaan kun ne lähetetään päättäjille.

En minä aio tästä tupakointikiellosta tämän enempää meteliä pitää. Kunnalla on laillinen oikeus tehdä myös typeriä päätöksiä ja onneksi tämän päätöksen tekee vanha kunnanhallitus. Sen sanon kuitenkin, että minulle on turha tulla kantelemaan jonkun kunnan työntekijän tupakoinnista nurkan takana. Käsken ilmiantajan painumaan töihinsä ja pahalle tuulelle sattuessani kysäisen vielä, että onko niitä muuten tarpeeksi.