Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kokoomusnuoren yhteiskuntatalkoot

Viime syksynä Saul Schubak joutui eroamaan kokoomusnuorten varapuheenjohtajan paikalta möläytettyään julkisesti, että heikomman aineksen lisääntymistä pitäisi estää poistamalla lapsilisät. Nyt Schubak näkyy pyrkivän takaisin omiensa suosioon Uuden Suomen blogikirjoituksellaan, jossa hän ei halua estää köyhien lisääntymistä. Hän haluaa tehdä lisää köyhiä rankalla julkisen sektorin matokuurilla.

Schubak siis esittää julkisen sektorin palkkojen leikkaamista 20 prosentilla. Aitoa populismiakin kirjoituksessa  on sen verran, että leikkaus pitäisi kohdetaa ensimmäiseksi ”turhaan byrokratiaan” kuten hevosopistoon ja kilpailuvirastoon. Tarkoitus olisi kuitenkin leikata se samainen 20 % ihan kaikilta julkisen sektorin työntekijöiltä opettajat, sairaanhoitajat ja siivoojat mukaan lukien.

Mallimaaksi Schubak ottaa Viron, jossa palkkoja alennettiin 10 %. Sen seurauksena saatiin maa, joka nousi lamasta ja jonka talous on nousussa ja köyhät kyykyssä. Tämä köyhien kyykyssä olemista ei Schubak mainitse, mutta talouden matokuuri aiheutti siellä valtavan työttömyyden ja sosiaalisia ongelmia. Niistä Schubak ei piittaa, koska kuten hän omana kommenttinaan toteaa, niin kirjoitus ei käsittele sosiaalipolitiikkaa.

Schubakilta löytyy keino myös yksityissektorin osallistumiseen näihin taloustalkoisiin. Johdon suuriin palkkoihin ei kosketa ja myös muut hyvätuloiset jätetään rauhaan. Heidän palkkansa eivät kuulu valtiovallalle. Sen sijaan talkoisiin pistetään yksityissektorillakin kaikkein pienituloisimmat pienentämällä heidän tulojaan entisestään. Alakohtaisten työehtosopimusten minimipalkkoja tulisi alentaa, jotta tuottamattomat työttömät saataisiin tuottavaan työhön.

Schubak siis haluaisi lisää köyhiä tekemään työtä sellaisella palkalla, jolla ei elä. Sitä hän ei taaskaan kerro millä nämä alipalkatut sitten eläisivät, mutta eihän se häntä tunnetusti kiinnostakaan.

Schubak lopettaa juttunsa julistamalla komeasti, että nyt tarvitaan uhrauksia jokaiselta suomalaiselta. Minun laskujeni mukaan Schubak jätti kokonaan pois suurituloisten uhraukset eikä puhunut mitään omasta panoksestaankaan. Vain julkisen sektorin työntekijät ja TES:n alarajalla kitkuttelevat osallistuvat työttömien lisäksi näihin taloustalkoisiin.

Ehkä Schubak katsoo tehneensä oman osansa visioimalla näin hienot talkoot. Hänen ja muiden kaltaistensa tavoitteena on selkeästi tuhota koko julkinen sektori, koska se sopii heidän uusliberalistiseen ajatteluunsa. Vähän kuitenkin ihmetyttää se into, jolla nämä uusliberalistit pyrkivät politiikkaan mukaan. Poliitikothan ovat tunnetusti osa sitä tuottamatonta julkista sektoria.