Yleishyödyllistä ilmaistyötä

Jokaisen työttömyyskorvausta saavan tulisi kuulua johonkin tätä varten perustettavaan yleishyödyllisen työn keskusjärjestöön ja tehdä 10-15 tuntia viikossa yleishyödyllistä työtä erikseen sovitussa kohteessa. Järjestöt huolehtisivat ihmisten perehdytyksestä ja soveltuvuuden arvioimisesta. Jos henkilö ei halua tehdä töitä ihmisten parissa, yhteiskunnastamme löytyy varmasti tekemistä muualtakin.Lähtökohta voisi olla myös se, että julkisen puolen kohteissa vain omaiset tai yleishyödylliset järjestöt voisivat toimia vanhusten avustajina.

Näin kirjoittaa kokoomuslainen Sanna Vauranoja Uuden Suomen blogissaan. Hän on ilmeisesti nähnyt vanhustenhuollon epäkohtia käsittelevän ohjelman 45 minuuttia ja ymmärrettävällä tavalla huolestunut asiasta. Vauranojan ratkaisu ongelmaan on kuitenkin se ikävällä tavalla yleistyvä ajattelu, jonka mukaan työttömät pitäisi velvoittaa tekemään työtä työttömyysetuuden vastineeksi.

Kun tällaiset yhteiskunnalliset ajattelijat näkevät tekemätöntä työtä, niin he muistavat heti maamme työttömät. Ihan ensimmäisenä heille tulee mieleen, että työttömät pitää saada tekemään nuokin työt. Jostain kumman syystä heille ei juolahda mieleen esittää, että työttömät palkattaisiin tekemään niitä töitä. Aina ne pitää tehdä ilmaiseksi.

Mitenkähän nämä ihmiset saisi ymmärtämään sen yksinkertaisen perusasian, että työ on sellaista toimintaa, josta maksetaan alan TES:n mukainen vähimmäispalkka? Työttömyysetuus puolestaan on se mitättömän suuruinen summa, jolla työtön pidetään juuri ja juuri hengissä hänen etsiessään palkkatyötä.

On Vauranojan ajattelussa pari muutakin kummallisuutta. Hän olettaa, että vanhusten hoityöhön voidaan ihan pystymetsästä määrätä melkein kuka tahansa. Jos joku ei siihen sovellu tai ei halua tällaista työtä tehdä, niin hänelle löytyy sitten jotain muuta ilmaistyötä. Melkein arvaan, että Vauranoja ajattelee lumitöitä. Niitähän yleensä tyrkytetään työttömien palkatta tehtäväksi.

Omituinen on myös ehdotus jokaisen työttömän pakollisesta kuulumisesta perustettavaan yleishyödyllisen  työn keskusjärjestöön. Se ei ole pelkästään omituinen ehdotus, vaan se on myös vastoin perustuslakia. Perustuslain 13 §:n mukaan Suomessa on yhdistymisvapaus. Se tarkoittaa oikeutta kuulua johonkin yhdistykseen tai järjestöön. Yhtä lailla se tarkoittaa myös oikeutta olla kuulumatta yhtään mihinkään. Ketään ei voida velvoittaa kuulumaan mihinkään Organisation Todtin kaltaiseen työjärjestöön.

Yhdistymisvapauden mitätöinti tuskin kuitenkaan on mikään ongelma sellaiselle, joka jo valmiiksi kannattaa palkatonta pakkotyötä sekä vanhustenhoidon että työttömyyden ratkaisuna.

Kommentit (4)
  1. Ilmaistyötä vaativa bloginpitäjä ei kuitenkaan vaatinut vanhustenhoitoon ammattimaista oikeaa työvoimaa? En ainakaan pikaisella lukemisella sellaista hänen jutustaan löytänyt. Vain pakotettuja ”vapaaehtoisia”.

  2. tauno lehtonen
    19.1.2013, 01:00

    Kirjoittelit tuossa, että työttömyysetuus on mitätön summa. Niinhän se onkin. Jostain Soinivaaran blokista kuitenkin luin, etträ tuo mitätön etuus olisi jopa 1200 euroa kuukaudessa. Kun päättäjillä on tämä käsitys ei liene ihme se, että sen seurauksena syntyy mitä eriskummallisempia ”työllistämisehdotuksia”

Kommentointi suljettu.