Innovatiivista ihmiskauppaa

Suurin osa maamme pitkäaikaistyöttömistä lienee jo saanut työnhakukursseilla opastusta siihen, miten haastatteluun mentäessä kammataan tukka ja miten haastattelijalle sanotaan käsipäivää. TE-toimistot ovat vuosien varrella syytäneet näennäiskoulutusta järjestäville firmoille reppukaupalla rahaa ja siivonneet samalla työttömyystilastoja.

Työttöminä on yhä enemmän korkeammin koulutettuja, joten kekseliäät koulutusfirmat ovat löytäneet uuden markkinaraon. Ne myyvät työttömistä koostuvaa ihmismateriaalia yrityksille ja lisäksi rahastavat TE-viranomaisia koulutuksesta, jota eivät enää järjestä.

Tämän koulutuksen nmimi on FEC-koulutus (Further Educated with Companies) ja sitä markkinoidaan loistavana väylänä saattaa työttömät työnhakijat ja työnantajat yhteen. Jos haluatte lukea imelää ylisanaista vuodatusta, niin googlettakaa sanalla FEC-koulutus.

Bisnes pyörii näin: Ensin koulutusfirma myy räätälöimäänsä FEC-koulutusta TE-viranomaisille noin 2 500 euron hintaan/työtön koulutettava. Sen jälkeen firma kauppaa koulutettaviaan työnantajille alansa ammattilaisina puolen vuoden ajaksi. Hinta on edullinen, noin 6 000 euroa koko ajalta, joten yritysten kannattaa tarttua tarjoukseen. Tämä raha maksetaan koulutusyrittäjälle. Työnantaja ei sitoudu palkkaamaan tätä harjoittelijaa koulutuksen päätyttyä ja harjoittelijalla voi teettää käytännössä mitä tahansa. Koulutuksen päätyttyä koulutusfirma tarjoaa uuttaa ammattilaista jatkamaan työtä.

Koulutusfirma siis ansaitsee sellaiset 8 500 euroa/ koulutettava työtön ja sen ainoa panos on parin viikon teoriakoulutus ennen harjoittelun alkamista. Työnantaja saa koulutetun ammattilaisen tuhannen euron kuukausikustannuksella pompoteltavakseen. Se työtön joutuu tekemään työnantajan määrämät työt ja saa työmarkkinatuen sekä yhdeksän euron kulukorvuksen työpäivää kohti.

Kaikki tämä tapahtuu TE-toimistojen innokkaalla avulla ja viime kädessä pakkoon perustuen. Jos koulutus ei kelpaa, niin työnhakija menettää työmarkkinatuen. Ja kelpaahan se koulutus, koska työttömät höynäytetään ihan oikeasti luulemaan, että työnantaja olisi kiinnostunut palkkaamaan heidät koulutuksen jälkeen töihin. Ei ole, koska oikealle työntekijälle pitäisi maksaa oikeaa palkkaa. Lisäksi se koulutusyrittäjä on työntajan yhteistyökumppani ja kenties muutenkin kaveri. Hän järjestää kyllä lisää halpatyövoimaa.

Koulutusyrittäjä pitäisi tuomita rangaistukseen ihmiskaupasta ja työnantaja kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä. TE-viranomaiset pitäisi tuomita avunannosta molempin rikoksiin. Valitettavasti tämä ihmiskauppa on kuitenkin työvoimapoliittisen lainsäädännön suojelemaa.

Kommentit (4)
 1. Tuomas Karmakallio
  23.1.2013, 20:56

  Vaikka puhut asiaa, niin tuntuu että poikkeuksiakin on. GamePro ohjelma esimerkiksi on hyvin verkostoitunut Suomen pelialalla, on saanut toistakymmentä firmaa mukaan, ja moni on varmasti päässyt ihan oikeasti töihin alalla. Ainakin tässä tapauksessa tämä yrittäjä toivon mukaan toimii seulana jotta aivan turhia hakijoita ei päästetä edes aloittamaan harjoittelua. Ilman tätä vaivaa moni firma ei ehkä jaksaisi yrittää siivilöidä suoraan työvoimatoimistoilmoituksen kautta tulevaa hakemuspinoa.

  Tämä voi olla poikkeus sääntöön, myöskään en mene vannomaan että kaikki on toiminut hyvin tämän kuvion kautta, mutta tiedän ainakin yhden tyypin joka on tuollaisen kautta päässyt alalle. Kyseessä ei ollut koulutettu ammattilainen, vaan koulusta valmistunut alokas siis, joka toki tekee suurta eroa asiaan. Jos on valmiiksi ammattilainen niin ymmärrän että kuvio voi kyrsiä enemmän tai vähemmän, mutta juuri koulut lopettaneille tämä ainakin voi olla toimiva malli.

  Ajat ovat kovat, ja kritiikki kohdallaan, mutta jotkut näistä instansseista varmasti yrittävät ihan oikeasti saada ihmisiä sijoitettua vakaviin ja pysyviin pesteihin.

 2. Seppo Luhtala
  23.1.2013, 22:18

  Kyllä tämmöisen edessä tuntee itsensä voimattomaksi, oikeammin vois sanoa – neuvottomaksi.
  Syydetään yhteisiä verovaroja organisoijille, jotka edelleen kierrättävät voittonsa ties minne.
  Samaan aikaan valtio ruikuttaa velkaantumistaan ja kiristää verotusta.
  Missähän valtion vaatimissa säästöissä toimitaan yhtä nurinkurisella tavalla!
  Panos-tuotos -suhde, sanomatta sen enempää koulutusvelvoitteen alaisten ihmisarvoisesta kohtelusta, on tori syvältä !!

Kommentointi suljettu.