Esivallan miekka

Eilen Jyväskylässä tapahtuneen äärioikeiston hyökkäyksen jälkeen sosiaalisessa mediassa on ollut melkoinen mylläkkä. On sanottu sitä ja tätä, mutta tässä on yksi omituisimmista kommenteista. Kirjoittaja on kansanedustaja Juho Eerola, jonka avustaja Ulla Pyysalo aikoinaan lupasi erota hänen jäsenhakemuksensa natsijärjestö Suomen Vastarintaliikkeeseen tultua julkisuuteen. Pyysalo ei eronnut.

eerola-31113

Joku ilkeämielinen voisi tulkita Eerolan tekstiä lain valossa. Rikoslain 5 luvun 6 § sanoo näin:

Joka ennen rikosta tai sen aikana neuvoin, toimin tai muilla tavoin tahallaan auttaa toista tahallisen rikoksen tai sen rangaistavan yrityksen tekemisessä, tuomitaan avunannosta rikokseen saman lainkohdan mukaan kuin tekijä.

Menköön pöljyyden piikkiin, vaikka kansanedustajan olettaisi kyllä ilman muuta tuomitsevan väkivaltaisen hyökkäyksen. Sisäministeri Päivi Räsänen sen tuomitsi, mutta hänen mukaansa on kysymys ääripäiden vastakkainasettelusta. Kuulostaa siltä, että rauhalliset kirjailijat kirjanjulkistamistilaisuudessa kirjastossa ovat Räsäsen mielestä täysin samalla viivalla luotiliivein ja puukoin varustautuneiden hyökkääjien kanssa.

Olisikohan viimeinkin päättäjien, poliisin ja oikeuslaitoksen aika havahtua? Jos tekijät ovat tälläkin kertaa tunnetun väkivaltaiseen vallankumoukseen pyrkivän äärijärjestön jäseniä, niin heihin pitää viimeinkin soveltaa järjestäyneen yhteiskunnan kovempia keinoja.

Löysin nopeasti montakin eri lainkohtaa, joita voitaisiin soveltaa välittömästi. Rikoslain 13 luvun 3 §:n 3 momentti sanoo näin:

Valtiopetoksen valmistelusta tuomitaan myös se, joka perustaa tai organisoi yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on Suomen valtiosäännön tai valtiojärjestyksen väkivaltainen kumoaminen tai muuttaminen, osallistuu johtavassa asemassa tai muuten merkittävällä tavalla sellaisen yhteenliittymän toimintaan tai tietoisena yhteenliittymän tarkoitusperästä antaa sille merkittävää taloudellista, järjestöllistä tai muuta vastaavaa tukea. Rangaistus on vähintää neljä kuukautta ja enintään neljä vuotta vankeutta.

Jos tämä tuntuu liian järeältä aseelta, niin otetaan seuraava pykälä. Järjestö on korostetun sotilaallisesti organisoitunut, joten RL 13 luvun 4 § olisi käyttökelpoinen:

Joka laittomasti perustaa, organisoi tai varustaa sotilaallisesti järjestäytyneen yhteenliittymän, jonka tarkoituksena on vaikuttaa valtiollisiin asioihin, toimii sellaisessa yhteenliittymässä johtavassa asemassa, taloudellisesti tai muutoin merkittävällä tavalla tukee sitä tai siinä toimeenpanee tai antaa sotilaallista koulutusta, on tuomittava laittomasta sotilaallisesta toiminnasta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Nämä sankarit haluavat tietenkin tulla kohdelluiksi poliittisesti vainottuina, joten ehkä sittenkin olisi viisainta kohdella heitä tavallisen rikollisryhmän jäseninä RL 17 luvun 1a §:n mukaisesti:

Se, joka:

1) perustamalla tai organisoimalla järjestäytyneen rikollisryhmän taikka värväämällä tai yrittämällä värvätä väkeä sitä varten,

2) varustamalla tai yrittämällä varustaa järjestäytynyttä rikollisryhmää räjähteillä, aseilla, ampumatarvikkeilla tai niiden valmistamiseen tarkoitetuilla aineilla tai tarvikkeilla taikka muilla vaarallisilla esineillä tai aineilla,

3) toimeenpanemalla, yrittämällä toimeenpanna tai antamalla järjestäytyneelle rikollisryhmälle koulutusta rikollista toimintaa varten,

[…]

osallistuu järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan, jossa tavoitteena on tehdä yksi tai useampi rikos, josta säädetty enimmäisrangaistus on vähintään neljä vuotta vankeutta, taikka yksi tai useampi 11 luvun 10 §:ssä tai 15 luvun 9 §:ssä tarkoitettu rikos, ja jos tällainen rikos tai sen rangaistava yritys tehdään, on tuomittava järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaan osallistumisesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Sanotaan, että esivalta ei turhaan miekkaa kanna. Sitä miekkaa pitäisi ruveta käyttämään ennen kuin tulee ruumiita.

Kommentit (3)
  1. Eihän kirjanjulkistustilaisuudessa oleminen ole mikään kansalaisoikeus! Jos joku moisen pitää, ja haluaa raakata vaikka vasenkätiset ihimiset ulos, niin hänellä lienee siihen täysi oikeus.

    Enkä myöskään pidä mitenkään raukkamaisena olla päästämättä sisään remujoukkoa puukkoineen (!) ja pullokasseineen.

  2. Sari Karlström
    2.2.2013, 14:52

    Mennyt ihan mauttomuuksiin taas vasemmisto-oikeisto kirjotukset (hiekkalaatikkoleikit) ympäri netin =(
    Tosiasia kuitenkin on, että törkeä temppu on tehty ja ihmistä puukotettu. On täysin oikein on jos tekijä/tekijät sais isommankin tuomion tempustaan, vaikka ihan ennakkotapauksena vastaisuuden varalle!

Kommentointi suljettu.