Talvivaaran puhdistustyömaa

– Talvivaaran kaivosyhtiötä vastustavat aktivistit tunkeutuivat tiistaina kaivoksen eteläpuolella olevalle puhdistustyömaalle. Ympäristöpäällikkö Veli-Matti Hillan mukaan puhdistustyöt häiriintyivät vain vähän, koska töitä oltiin jo lopettelemassa. Näin kertoo Yle uutiset nettisivullaan 31.1.2013.

Se alueelle tunkeutunut aktivisti Hannu Hyvönen puolestaan kertoo tämän videon saatesanoina 1.2.2013 samasta tapauksesta mm. näin:

– Yhtiö harkitsee tekevänsä rikosilmoituksen puhdistustyömaan keskeyttämisestä. Kävimme tiistaina 29.1.2013 tutkimassa Ylä-Lumijärven tilannetta ja ottamassa sedimenttinäytteitä. Silminnähtävä havainto viittaa siihen mitä olemme epäilleetkin. Koko Ylä-Lumijärvi on raskaasti saastunut jäteallas. Kävin myös katsomassa tilannetta sillä kahden hehtaarin kentällä, jonka puhdistamistöiden tuli lehtitietojen mukaan olla käynnissä. Havainto oli se, ettei varsinaista mönjän siivousta ollut vielä edes aloitettu. Yhtiö reagoi voimakkaasti käyntiimme. Lehtitietojen mukaan se  harkitsee rikosilmoitusta työmaa-alueella käynnin johdosta.

Yhtiö siis aikoo tehdä rikosilmoituksen sellaisen työn keskeyttämisestä, jota toisen osapuolen mukaan ei ole edes aloitettu. Minä en tiedä mikä on totuus ja siksi en väitäkään mitään. Kaivosyhtiö tuntuu kuitenkin saaneen tarpeekseen Hyvösen toiminnasta ja aikoo taluttaa hänet oikeuteen jo toisen kerran lyhyellä aikaa. Vasta viime viikolla Hyvöselle luettiin syytteet julkisrauhan rikkomisesta keväällä altaaseen kuolleiden lintujen kuvaamisen takia.

Tomittajien pitäisi oikeastaan kiinnostua asiasta nykyistä enemmän. Jo Ylen uutisen sanavalinnat kertovat kuitenkin, että siellä puoli on jo valittu. Luontoaktivistit “tunkeutuivat” alueelle ja “häiritsivät” puhdistustyötä. Joku toimittaja voisi käydä ihan luvan kanssa katsomassa niitä puhdistustöitä. Olisi hyvä saada muutakin kuin kaivosyhtiön sanelemaa informaatiota. Hyvösen ääni ei ainakaan mediassa juuri kuulu.

Metsässä tietysti menee näin talvella nappaskenkään lunta, joten helpompaa on kuunnella yksipuolista selitystä.

Luonnonsuojelijoiden tyly kohtelu pistää epäilemään Hyvösen puheita todeksi. Hän on sanonut jotenkin niin, että suuren maailman tapaan Talvivaara aikoo oikeudenkäynneillä estää kaiken tarkkailun. Helppohan se onkin tehdä, koska laillista keinoa päästä kaivosalueelle ei näytä olevan muilla kuin viranomaisilla. Jos heilläkään.

Talvivaarassa toimii ainakin yksi puhdistustyömaa ja se on alueen puhdistaminen luonnonsuojelijoista.

Kommentit (2)
  1. Hienoa. Tämähän kyllä tiedetään että YLE monesti ottaa just sen puolen joka on aiheuttanu eniten tuhoa.

  2. ari juntunen
    4.2.2013, 21:50

    Kaivos aluuella EI tarvita luonnonsuojelioita! Kaivos alue ei ole luonnonsuojelualue! Työ rauha tarvitaa kaikkissa työ pisteissä.

Kommentointi suljettu.