Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Sketsistä tuli totta

Hallitus korotti viime vuoden alussa ansiotuloverotuksen työtulovähennystä, kunnallisverotuksen perusvähennystä ja työttömän peruspäivärahaa. Työttömyysturva parani noin 120 eurolla kuukaudessa.

VATT:n mukaan hallituksen toimet ovat vähentäneet työnteon houkuttelevuutta, vaikka tavoite on ollut päinvastainen. Vaikka työtulovähennyksen kasvattaminen lisäsi työllistymisestä koituvaa taloudellista hyötyä, käänsivät peruspäivärahan ja toimeentulotuen nosto työllistymisveroasteen pakkasen puolelle.

VATT siis väittää ihan vakavalla ylijohtajansa naamalla, että parhaimmillaan 120 eurolla parantunut työttömyysturva houkuttelee jäämään pois töistä tai ainakin vähentää halukkuutta etsiä työtä. Tällaisia puhuva ei elä tässä maailmassa, vaan Lapinlahden Lintujen vuodelta 1993 peräisin olevassa sketsissä. Lisäksi hän ei edes tajua olevansa sketsihahmo.

Lapinlahden Linnut Show esitettiin televisiossa jo lähes 20 vuotta sitten. Siinä on yksi sketsijatkumo, joka on oikeastaan jatkuvasti ollut ajankohtainen, mutta nyt se muuttunut ihan täydeksi todeksi. Joukko hyvin toimeentulevan näköisiä miehiä puttaa minigolfkentällä ja rähisee samanmielisen joukon antamalla varmuudella maailman asioista. Työttömyyden he panevat kerralla kohdalleen seuraavalla tavalla:

– Saatana, kyllä työttömillä on sitten jumalauta helppoa! Ei tarvi perkele muuta kuin kotona makoilla!

– Ja rahaa, rahaa, rahaa, rahaa, saatana rahaa vaan joka lävestä perkele! Ja jos se saatanan raha loppuu, niin  ei kun sosiaalihuollosta lisää vaan, saatana!

-Mitä helvettiä ne valittaa, ettei oo töitä? Menisivät töihin, niin ei tarttis perkele valittaa!

– Kaikki töihin vaan, kaikki töihin vaan, ja avustukset pois! Perhana, avustukset pois. Ja vienti alkais silloin vetää. Ja tuonti kanssa!

– Perkele, kyllä korpee tämmöinen meininki, kun kohta puolet kansasta makoilee päivät kotona, jumalauta! On se niin väärin!

Joskus tulee ihan käsittämättömän hullu tunne, että maamme silmäätekevät ovat sketsihahmoja.