Sossupummiasennetta

Syksyllä poliittisen tulevaisuutensa sössinyt kokoomusnuori Saul Schubak ei näytä yhtään viisastuneen. Viimeksi hän halusi poistaa lapsilisät heikommalta kansanosalta sen lisääntymisen estämiseksi ja nyt hän haastaa Uuden Suomen blogissaan jokaisen miettimään, mistä sosiaalietuudesta itse kukin olisi valmis luopumaan.

Itse hän tunnustautuu sosiaalipummiksi, koska nostaa ihan turhaan opintotukea, asumistukea ja halpakorkoista opintolainaa. Opintotuki on haitallista, koska opiskelu on satsaus tulevaisuuteen. Asumistuki nostaa asumisen hintaa ja opintolainan hän kavereineen sijoittaa osakkeisiin. Schubak kysyykin populistisesti, että onko oikein tukea köyhien veroilla hyväosaisten kauppatieteen opiskelijoiden sijoitusharrastusta.

Eihän se oikein ole, mutta eipä ole Schubakistakaan köyhien kansanjoukkojen villitsijäksi. Ne kansanjoukot nimittäin tietävät, että Schubakin kaltaiset tuen väärinkäyttäjät kuuluvat järjestelmään. Se on pieni hinta siitä, että myös huonommalta taloudelliselta pohjalta ponnistajat saavat mahdollisuuden opiskella. Schubakille se on sosialidemokraateille tyypillistä sossupummiasennetta, mutta minulle se on tasa-arvoa. Sitä samaa tasa-arvoa edustavat myös vaikkapa lapsilisät ja yhteiskunnan ylläpitämä infrastruktuuri, josta Schubak olisi myös valmis maksamaan erikseen.

Tämä mies edustaa uusliberalismia pahimmillaan. Hän lähtee siitä, että jokainen on aina ja kaikkialla oman onnensa seppä eikä yhteiskunta saa millään tavalla puuttua yksilön elämään eikä varsinkaan tukea sitä. Jos ei jollain ole rikkaita vanhempia, niin jättäköön opiskelematta ja menköön töihin. Jos ei jollain ole varaa tehdä lapsia, niin jättäköön harrastamatta suojaamatonta seksiä. Jos ei jollain ole rahaa ruokaan, niin kuolkoon nälkään.

Schubakin ajattelulla ei tuhota vain hyvinvointiyhteiskuntaa, vaan ihan koko järjestäytynyt yhteiskunta yleensä. Raadollisessa kaikkien taistelussa kaikkia vastaan hän itse tuskin pärjäisi kovin kauan, mutta sitä hän ei oman elämänsä taloudellisten suojamuurien takaa ymmärrä.

Schubakin mailmassa rikas pitää ja syö itse saaliinsa jakaen sen korkeintaan omien penikoidensa kanssa. Minun ”sosialidemokraateille tyypillisessä sossupummimaailmassani” myös heikompisaattoiset pidetään mukana yhteisessä yhteiskunnassa. Meillä sossupummimaailman kannattajilla on sentään yhteiskunta ja isänmaa, mutta Schubakilla on vain minä ja markkivoimat.

Kommentit (9)
  1. Schubak sossupumminatsi yleistää liikaa, yrittäjänä ei paljon tukia tule vaikka olisi ihan kappaleina. Helppoahan se kultalusikka takamuksessa huudella. Tuet kyllä kelpaa pojullekkin ja vielä kehtaa kettuilla vähempiosaisille, ihme pelle koko jätkä.

  2. -K olen samaa mieltä…

Kommentointi suljettu.