Tulpat korvissa, laput silmillä

Viime torstaina Juuan sosiaali- ja terveyslautakunta päätti esittää kunnanhallitukselle työpajan perustamista nuorisotakuun toteuttamista ja kuntouttavan työtoiminnan järjestämistä varten. Olin paikalla kunnanhallituksen edustajana, mutta en voi kertoa yksityiskohtia lautakunnan ei-julkisesta keskustelusta. Omasta puheenvuorostani voin kertoa. Sen kaikki kuulivat, mutta monikaan ei tainnut ymmärtää. Tämä tulppakorvaisuus tuntuu olevan nykyisin vallitseva olotila ihan kaikkialla.

Jostain syystä kuntouttavaa työtoimintaa eli palkatonta työtä pidetään hienona asiana. Se työllistää, ehkäisee syrjäytymistä, edistää elämänhallintaa, saa heräämään aamulla ihmisten aikaan, tuo ilon ja naurun syrjäytyneen sohvallamakaajan elämään ja ennen kaikkea auttaa saamaan vakituisen työpaikan.

Ja paskan marjat! Tulppakorvat eivät ymmärrä edes sitä perusasiaa, että työ tosiaan tehdään ilman palkkaa. Jos he sen ymmärtävätkin, niin he olettavat kuntouttavan työtoiminnan koskevan jotain epämääräistä joukkoa ”nuo Keskuspuistossa Alkon avautumista aamulla odottavat.”  Ei se heitä koske, jos lakia noudatetaan. Kroonista alkoholistia tai muuta sosiaali- ja terveyspalvelujen tarpeessa olevaa ei ohjata kuntouttavaan työtoimintaan, vaan tarvitsemiensa muiden palvelujen piiriin. Kuntouttavaan työtoimintaan hän kelpaa vasta työkykyisenä.

Tähän palkattomaan työhön ei määrätä kuntouksen tarpeen, vaan pelkän työttömyyden perusteella. Kun työtön on saanut työmarkkinatukea 500 päivää tai ansiosidonnaisen päivärahakauden jälkeen 180 päivää, niin hänet voidaan määrätä kuntouttavaan työtoimintaan. Samoin silloin, kun pääasiallinen toimeentulo on 12 kuukauden ajan muodostutunut toimeentulotuesta. Tässä kuntouttavasta työtoiminnasta annetun lain 3 §:ssä ei puhuta mitään kuntoutuksen tarpeesta eikä siitä puhuta muuallakaan laissa. Ainoa tarpeen määrittelevä seikka on siis työttömyys.

Kuntouttava työtominta eli palkaton työ voi lain 4 luvun 13 §:n mukaan kestää jopa 24 kuukautta. Viikossa ilmaista työtä voi teettää viitenä päivänä kahdeksan tuntia kerrallaan. Haluaisiko joku päättäjä tehdä vaikkapa nykyistä työtään seuraavat kaksi vuotta viidensadan euron kuukausikorvauksella?  Jos haluaa, niin silloin minulla on hyvä ehdotus kunnan talouden korjaamiseksi. Irtisanotaan välittömästi vaikkapa neljäsosa kunnan palveluksessa olevista ja odotellaan, että he ovat olleet riittävän kauan työmarkkinatuella. Sitten heidät otetaan takaisin tekemään nykyistä työtään kuntouttavana työtoimintana ja sanotaan irti seuraava neljäsosa. Näin jatketaan, kunnes kaikki työntekijät ovat ilmaisia.

Ei taitaisi löytyä vapaaehtoisa tähän kokeiluun.

Minä näen tässä ilmaisen työn teettämisessä oireen yhteiskunnan vakavasta sairastumisesta kuurouteen ja sokeuteen. Tällä menolla meillä oikeasti ihan lähiaikoina on alempi työntekijöiden laaja kasti, joka tekee normaalia työtä ilman mitään työntekijän oikeuksia. Tästä meillä on jo selviä merkkejä. Sipoon matkahuoltoa ja sen kahviota pyöritetään kuntouttavana työtomintana. Kotkan kaupunki on korvannut uimahallien kassahenkilöstön ilmaisella työvoimalla ja seuraavaksi palkatut siivoojat vaihdetaan ilmaisiin. Etelä-Suomessa on jo vuosia toiminut työvoimapoliittista koulutusta tarjoava yritys, joka ohjaa koulutettavansa saman omistajan toiseen yritykseen työkokeiluun tekemään pakkausalan alihankintatöitä.

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevien ihmisten hyväksikäyttö on jo nyt mennyt liian pitkälle. Sen olisitte huomanneet, jos olisitte viitsineet katsoa.

Kommentit (12)
  1. Hannu Ketoharju
    3.3.2013, 10:33

    Näin luodaan yhä laajemmat orjatyömarkkinat ja edistetään halpatyömarkkinoiden syntyä Vartiaisen ja Soininvaaran kaavailemaan suuntaan. Ihmisarvoa alentavaa, rikollista touhua, puhdasta uusliberalismia parhaimmillaan.

  2. Minulla kävi tavallaan tuuri, sain puoleksi vuodeksi paikan ja saan siitä jonkinlaista palkkaa ja autoa tarvitsen, koska liikkuva työ, joten km-korvaukset myös tulee. Töitäkään ei ole kuin 6 tuntia per arkipäivä.

    Sinänsä sitä ei vielä ole vahvistettu, mutta ”yleensä on jo ennen haastatteluun kutsuttuna hyväksytty”, sanoivat

Kommentointi suljettu.