Lakkautettava maakunta

Ette varmaan ole huomanneetkaan, että maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) on jo päättänyt uuden Luonnonvarakeskuksen sijoittamisesta Helsingin Viikkiin. Ohi se olisi mennyt minultakin, mutta onneksi sanomalehti Karjalaisen toimituksessa joku sattui lukemaan ministerin blogia.

Tämä on ihan uutta hallintokulttuuria. Ministeri siis ilmoittaa omassa blogissaan, että päätinpä tuossa sijoittaa yhdistetyn Metsäntutkimuslaitoksen ja Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen pääkaupunkiin nimellä Luonnonvarakeskus. Vähät siitä, että luonnonvarat sijaitsevat ihan muualla Suomessa, kunhan johto saaadaan Helsinkiin. Perusteluina ovat hyvät liikenneyhteydet ulkomailta ja muualta Suomesta, yhteistyökumppaneiden läheisyys ja tietysti asiakkaiden sijainti.

Helsingistä käsin on varmasti helpompi myydä vaikkapa Pohjois-Karjalan luonnonvarat ulkomaalaisille pääomasijoittajille kuin paikan päältä. Joensuu oli myös tarjolla sijoituspaikaksi, mutta eihän Pohjois-Karjalaa nykyisin enää ole olemassa kuin luonnonvararesurssina.

Jos oikeusministeriön neuvottelukunnan ehdotukset toteutetaan, niin ei Pohjois-Karjalassa kohta ole edes omaa käräjäoikeutta. Uuteen Itä-Suomen käräjäoikeuteen ehdotetaan liitettäväksi nykyiset Pohjois-Karjalan, Pohjois-Savon ja Etelä-Savon käräjäoikeudet. Sijoituspaikaksi tulee tietenkin Kuopio.

Mitäpä me voilla, jos ei ole leipääkään. Mitäpä me käräjäoikeudella, jos ei ole poliisiakaan. Pari viikkoa sitten näin poliisipartion ihan Juuan keskustassa ja pääsinpä puhaltamaankin. Sitä ei tapahdu ihan joka vuosi, joten oli ilahduttavaa nähdä reipas pipopäinen naispoliisi työssään. Saattoi olla viimeinen näköyhteys pitkiin aikoihin tässä lakkautettavassa maakunnassa.

Olen nimittäin tullut siihen tulokseen, että koko Pohjois-Karjala aiotaan hävittää Suomen kartalta. Kun valtio yhdistää ja keskittää toimintojaan, niin ihan johdonmukaisesti kaikki viedään Pohjois-Karjalan alueelta lännemäksi Kuopioon. Alamme olla samassa tilanteessa kuin 1960-luvun alussa, jolloin Pohjois-Karjalan alue kuului Kuopion lääniin.

Mitähän tälle alueelle aiotaan oikein tehdä? Myydäänkö tämä kaivosyhtiöille vai venäläisille isorikkkaille huvila-alueiksi? Vai tehdäänkö molemmat? Mihin meidät asukkaat aioitaan sijoittaa vai jätetänkö meidät pärjäämään miten parhaaksi katsomme? Oma vikamme, kun olemme sattuneet tänne syntymään emmekä älyä lähteä edes pois. Hulluimmat ovat minun laillani peräti paluumuuttajia.

Nyt joku eteläsuomalainen sanoo, että tehkää asian eteen jotain. Se on kuulkaa aika vaikeaa, kun huomaa olevansa näkymätön ja kuulumaton. Ihan oikeasti tuntuu siltä, että meitä pohjoiskarjalaisia ihmisiä ei enää virallisesti ole olemassakaan. Eiväthän olemattomat ihmiset mitään tarvitse.

Kommentit (5)
  1. Sillaihan se menee kuten täällä Ruotsissakin; koko Norrlanti on provinssia Tukholmasta pohjoiseen. Alue ”ruokkii” etelää vesivoimalla, metsävaroilla ja kaivostuotannolla ja kohta valtavilla tuulivoimapuistoilla; ei jää äyriäkään Norrlantiin. Ja mainittakoon vielä että Norrlanti on yli 50% Ruotsin pinta-alasta.

    Suosittelen: Po Tidholm; Norrland

    http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197911534&gclid=CMHb5-TdgLYCFc93cAodrCMAAA

    http://www.kansanuutiset.fi/kulttuuri/kulttuuriuutiset/2954641/suoraa-puhetta-pohjoisesta

  2. Joensuun yliopiston siirto osaksi Itä-Suomen yliopistoa on jo merkinnyt 20% vähennystä koko kolhoosin henkilöstöön, joten suunta on siltäkin osin aika ilmeinen.
    Sitten julistetaan miten Helsinki elättää muuta maata: tietysti, kun kaikki kovapalkkaiset hommat ja siis veronmaksajat on siellä.

Kommentointi suljettu.