Kysyjiä ja eksyttäjiä

Jos joku ei osaa selittää jotain asiaa ymmärrettävästi, niin todennäköisesti hän ei ole ymmärtänyt sitä itsekään. Vielä pahempaa on, jos selittäjä on itse ymmärtänyt, mutta ei halua toisten ymmärtävän. Kaikkein pahinta on, jos ymmärtämätön kuulija teeskentelee ymmärtävänsä, koska ei halua näyttää tyhmältä.

Viime tiistaina sain sähköpostiini sote-palvelurakennetta selvittäneen työryhmän uunituoreen raportin. Se oli sikäli lohdullista luettavaa, että Pohjois-Karjalaan, Pohjois-Savoon ja Keski-Suomeen esitettiin joko vastuukuntamallia tai vaihtoehtoisesti kuntayhtymään perustuvaa sote-mallia.

Kun jokin asia näyttää liian hyvältä ollakseen totta, niin se ei olekaan totta. Muutaman tunnin kuluttua ministeriön omilla sivuilla oleva esitys näytti jo ihan toiselta. Sieltä oli kadonnut kokonaan kuntayhtymiin perustuva malli ja jäljellä oli vain vastuukuntamalli.

Että mitäkö väliä sillä sitten on? Sillä on paljonkin väliä. Vastuukuntamalli tarkoittaisi Pohjois-Karjalassa sitä, että Joensuu tuottaisi palvelut ja muut maksaisivat oman osuutensa. Juuassa 60 % kunnan päätösvallasta eli sosiaali-ja terveyspuolen budjetti siirtyisi asiallisesti Joensuun valtuuston päätettäväksi.

Vasta tämän aamun Karjalaisesta selvisi lopullinen syy kahteen eri versioon. Joku tunari oli vahingossa laittanut ensin ministeriön sivulle keskeneräisen raporttiluonnoksen ja lopullinen tuli sinne vasta myöhemmin. Kukaan ei ole erityisemmin tiedottanut virheestä, vaikka syytä olisi. Mieleen tuli väkisinkin sellainen ajatus, että ihan viime tipassa käytettiin poliittista ohjausta ja raportti muuttui parissa tunnissa merkittävästi.

On muuten melkoinen homma yrittää pysytellä ajan tasalla tässä mullistuksessa. Alan epäillä, että ajan tasalla eivät ole edes hankkeen vetäjät. Eilisen hallituksen kehysriihen jälkeen sain asiaan liittyvän SDP:n jäsenviestin. Siinä sanottiin, että  sairaanhoitopiirit voivat jatkaa kuntayhtyminä nykyiseen tapaan vuoden 2017 loppuun asti. Tähän uutiseen en ainakaan vielä ole saanut mistään muualta vahvistusta.

Kehysriihen tulosten tiedottaminen lienee muutenkin jonkinlainen omakehun ja ylistyssanojen ennätys. Tiedotteessa sanotaan pitkäaikaistyöttömyyden hoidosta, että kuntien rooli ja vastuu pitkäaikaistyöttömyyden aktiivisessa hoidossa korostuu. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että hallitus aikoo rysäyttää kaikki työmarkkinatuen kustannukset kuntien kannettavaksi.

Nykyisin kunta joutuu maksamaan puolet työmarkkinatuen kustannuksista, jos se ei järjestä aktivointitoimia eli käytännössä kuntouttavaa työtoimintaa. Tulevaisuudessa kunta maksaa työmarkkinatuen kokonaan. Tällä tavalla saadaan varmasti lisää niitä aktivointitoimia, mutta ei mitään järkevää työllistämistä. Ei kunnilla ole rahaa eikä liian usein halujakaan maksaa palkkaa. Työvoiman kun saa palkatta kuntouttavan työtoiminnan nimellä.

Kehysriihestä, sote-uudistuksesta ja kuntauudistuksesta tulee jatkuvasti uutta tietoa. Kysyvä ei tieltä eksy, vaikka eksyttäjiä tuntuu joskus olevan enemmän kuin tien neuvojia.

Kommentit (4)
  1. Heikki Karhu
    22.3.2013, 09:43

    Erittäin hyvä kirjoitus jälleen Saku, ja paljon olisi muutakin sanottavaa kehysriihesta työttömien puolesta!

  2. Heikki Karhu
    22.3.2013, 09:48

    Olen jo tänään arvostellut kehysriihen tuloksia. Näitä mitä blogissasi kirjoitat en ole vielä kerinnyt repostelemaan. Työmarkkinatuen siirto kuntien harteille on iso juttu. Nykyiset Kela-sakot ovat olleet vajaasta miljoonasta kymmeniin miljooniin. Uudistus vähintään kaksikertaistaa kuntien maksut. Samalla leikattiin kuntien valtionapuja 49 miljoonaa, minkä odotetaan heikentävän työttömille tarjottavia palveluita! Ja kaikki muut tasaverojen korotukset päälle, jotka syövät eniten tietysti köyhän kukkarosta!

Kommentointi suljettu.