Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Konsultti etsii konsulttia

– Tietääkö kukaan, miksi tänne palkattiin konsultti ajattelemaan puolestanne? No? Tietääkö?

Näin kyseli ilkeäksi konsultiksi ruvennut Ratbert sarjakuvassa Dilbert. Hänen tehtävänään oli vähentää firman henkilöstöä. Ensi töikseen Ratbert pani työntekijät haalimaan kasaan kaikenlaista turhaa tietoa pitääkseen heidät kiireisenä sen aikaa, kun itse hoitaa ajattelutyön. Kaikki kerätyt tiedot hän lupasi laittaa mappiin, jota säilytetään samassa talossa, jossa pääjohtaja työskentelee.

Näin siis kävi jo yli kymmenen vuotta sitten julkaistussa sarjakuvassa. Nykyisin todellisuus on ohittanut sarjakuvan reippaasti. Kouvolan kaupunki aikoo vähentää henkilöstöään ja on aloittanut työn huolellisesti palkkaamalla konsultin, joka etsii kaupungille sopivan konsultin tekemään työn. Tätä on kyllä melko vaikea uskoa, mutta totta se lienee, koskapa näin on Kouvolan Sanomiin kirjoitettu.

Kuulostaa älyttömältä ja sen lisäksi vielä vastuun pakoilulta. Jos kaupunki on palkannut palvelukseensa ajattelukyvyttömiä johtajia, niin ihan ensimmäiseksi heille pitäisi antaa potkut. Kukaan ei nykyisin tunnu osaavan ajatella itse mitään, vaan kaikki ulkoistetaan konsulteille aina konsultin etsintää myöten.

Ensin konsultti siis etsii sopivan konsultin tekemään ehdotukset henkilöstön vähentämiseksi. Molemmat tietysti laskuttavat joka käänteessä. Sitten tarvittaneen konsultti toteuttamaan henkilöstön vähennys, mutta senkin konsultin etsintä vaatinee konsultin.

Minä voin auttaa hyppäämään asioissa eteenpäin. Samassa sarjakuvassa muutamaa strippiä myöhemmin konsultti Ratbert antaa loppuraporttinsa. Hän on listannut siihen kaikki ne, joille pitäisi antaa potkut. Johtaja toteaa paperin olevan firman henkilöhakemisto. Konsultti sanoo, että sen löytyminen helpotti kummasti työtä.