Kuulemma näin

– Ulkomaalaiskansalaiset ku käyttävät väärin tarkoitettu vain suomen kansalaisille se kotimaan ruoka-apu kulemma näin.

Näin kommentoi eräs henkilö uutista, jossa kerrottiin Heikki Hurstin säätiön aikeista ruveta vaatimaan ruoka-avun saajilta Kela-korttia. Säätiö on reagoinut herkästi liikkeellä olevaan huhuun, jonka mukaan ulkomaalaiset käyvät jonottamassa ilmaista ruokaa ja myyvät sitä sitten kotimaassaan.

Huhuun liittyy tietenkin valkoinen Mersu, johon nauravien ulkomaalaisten on nähty nousevan täysine ruokakasseineen. Se valkoinen Mersu kummittelee muutenkin ulkomaalaisiin liittyvissä huhupuheissa, jotka uskomaan halukkaat herkästi uskovat. Lieksassa tiedetään, että maahanmuuttajille kustantaa kaupunki asuntojen ja muotivaatteiden lisäksi kultaisen rannekellon, ajokortin ja valkoisen Mersun. Käyttörahaa annetaan sosiaalityöntekijän pöydän alla olevasta säkistä ilman kuittia ja ivallinen nauru kuuluu olennaisena osana tarinaan.

Se Mersu on vähän samalainen juttu kuin musta helikopteri, jolla Riista-ja kalatalouden tutkimuslaitos kuljettaa pantasusia sinne sun tänne luontoon vapautettaviksi. Kukaan ei ole siitäkään saanut koskaan valokuvaa, mutta sen olemassaolo ja liikkeet tiedetään. Nämä pantasudet vieläpä näyttävät erehdyttävästi koirilta, joten meneillään on hirmuinen operaaatio lasten syöttämiseksi susille.

Mikä ihme tätä kansaa vaivaa, kun mikä tahansa huhu tuntuu menevät täydestä? Ainahan tietysti on ollut herkkäuskoisia, mutta nykyisin näistä uskomuksista tehdään isoja uutisia. Oikea media seuraa vähän liian herkästi sosiaalisen median mielenliikkeitä.

Tuon leipäjonoepäilyn minä ymmärrän jo ihan Pentti Haanpään ajatusten valossa. Hänen mukaansa on harhaluulo, että köyhyys jalostaa. Se ei jalosta, vaan päinvastoin tekee ihmisestä ilkeän ja pahansuovan olennon, joka on valmis kaivamaan sormimutkalla leipäpalan toisen köyhän suusta. Jo pelkkä ruokajonojen olemassaolo on ollut hyvinvointiyhteiskunnan häpeä jo kaksikymmentä vuotta. Kokonainen sulkupolvi on kasvanut aikuiseksi siinä jonossa, joten ei pidä ihmetellä ihmisluonnon pimeimpien puolien nousemista esille jonottajien joukossa.

Onko siellä sitten avun väärinkäyttäjiä? Saattaa hyvinkin olla. Vielä tähän päivään mennessä ei kukaan ole onnistunut luomaan yhtään sellaista järjestelmää, jota ei joku käyttäisi väärin. Kansalaisuuden todistamisen vaatiminen jonottajilta vie ajatukset kuitenkin ikävästi Kreikkaan, josta televisio näytti viime viikolla dokumentin. Nousussa oleva natsipuolue jakaa ruoka-apua vain oman maan kansalaisille ja siinä sivussa ostaa leivällä sieluja.

Jos ja ilmeisesti kun ruokajonot ovat tulleet jäädäkseen, niin myös kaikenlaiset huhupuheet saavat kasvualustaa. Ne taas synnyttävät epäluuloja ja vihaa ja siitä seuraa väkivaltaa.

Kommentit (18)
  1. Reija Härkönen
    27.3.2013, 12:15

    Nostit esille tärkeän asian. Huhut, niin hullua kuin se onkin, ovat tärkeässä osassa, kun jotain kansanryhmää vastaan halutaan nostattaa ennakkoluuloja. Mikä olisi se keino, jolla täysin perättömien huhujen levittäjät saataisiin kiikkiin? Ihan kaikilla, jotka näihin juttuihin uskovat, ei mahdollisesti edes ole kykyä huomata, miten hulluista tarinoista on kysymys, mutta onhan sitten paljon sellaisia, jotka tuntuvat ottaneen huhunlevityksen oikein asiakseen. Ja tekevät sitä samalla antaumuksella, kuin sika tonkii tunkiota.

  2. Ensimmäiset asiasta tehdyt uutiset vaikuttivat aika tylyiltä. Kokeiluun on siis tulossa, että joku todiste maassa asumisesta pitäisi olla. Ja kyse on Hurstin mukaan virolaisten maahanmuuttajien kertomasta tarinasta. http://www.hs.fi/kaupunki/Hursti+pelk%C3%A4%C3%A4+ruoka-avun+p%C3%A4%C3%A4tyv%C3%A4n+myyntiin+Viroon/a1364350772094

Kommentointi suljettu.