Talvivaara ja Lokapojat

Eri rikoksia ei koskaan saisi vertailla keskenään. Jo vanhoissa tuomarinohjeissa sanotaan, että paha tapa älköön ketään auttako eli kukaan ei voi puolustella tekoaan sillä, että moni muukin tekee samoin. Joskus kuitenkin on vaikea vastustaa kiusausta ja tulee sorruttua pieneen vertailuun.

Lokapoikien jutun käsittely alkaa tänään hovioikeudessa ja käsittelyyn on varattu peräti 17 päivää. Vuosien 1999-2008 aikana yritys dumppasi yhdyskuntajätettä luontoon noin 3 000 autokuormallista ja käräjäoikeus tuomitsi vastuulliset rangaistukseen rikoslain 48 luvun 2 §:n mukaisesta törkeästä ympäristön turmelemisesta. Nyt syyttäjä vaatii rangaistuksen koventamista viiteen vuoteen vankeutta ja neljän miljoonan vahingonkorvauksen määräämistä. Eipä minulla ole tähän mitään huomauttamista.

Talvivaarassa on kipsisakka-altaasta valunut parissa päivässä koostumukseltaan tuntematonta jätevettä suunnilleen 15 000 tankkiautollisen verran 7 000 kuutiometrin tuntivauhdilla. Se on jätevettä, jota ei lupaehtojen mukaan pitäisi “täysin suljetun vesikierron” laitoksessa olla edes olemassa eikä sitä missään tapauksessa saisi olla näissä kipsisakka-altaissa. Altaat on rakennettu vain kipsisakan säilömistä varten.

Kuitenkin niihin altaisiin on täysin tietoisesti ja ely-keskuksen suopean katseen alla pumpattu tuhansia tonneja jätevettä. Nyt vuotavan altaan pohja on louheen päällä olevaa 1,5 millimetrin muovia ja toimitusjohtaja Perä on myöntänyt, että pohjan pettäminen oli odotettavissa.

Kaikki tiedotusvälineet toistavat kaivosyhtiön kertomaa, että tästäkään vuodosta ei ole mitään haittaa ympäristölle. Jätevesi kuulemma pysyy kaivoksen alueelle marraskuun vuodon aikana rakennetuissa varoaltaissa. Niissä onkin tällä hetkellä tilaa, koska niissä aiemmin ollut vesi on juoksutettu luontoon ihan luvan kanssa.

Näinhän tämä sujuu. Varoaltaat täyttyvät ja ely-keskus myöntää luvan niiden tyhjentämiseen. Kipsisakka-altaasta valuu lisää jätevettä varoaltaisiin ja kohta ne on taas tyhjennettävä sulamisvesien tieltä. Kipsisakka-altaisiin pumpataan lisää jätevettä. Ely-keskuksen johtaja ilmestyy uutisiin kertomaan, että nyt tarvitaan lisäselvityksiä ja tutkimuksia.

Lienee niin, että Lokapojat teki rikoksen puhtaasti hyötymistarkoituksessa. Talvivaara puolestaan on uusi Nokia ja valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Se työllistää ja tuottaa hunajaa Kainuun ja koko maan taloudelle. Lisäksi saastutus on mittakaavaltaan niin valtava ja pitkäkestoinen, että kukaan ei uskalla ruveta tutkimaan sitä rikoksena. Rikoslain rangaistusasteikko ei taitaisi riittää, joten on viisaampaa väittää toimintaa ihan lailliseksi ja lupien mukaiseksi.

Kommentit (2)
 1. Unto Kiiskinen Jokioinen
  9.4.2013, 08:45

  Tavat ja tottumukset.
  Mikä on oikein ja miten toisten teot vaikuttavat sen tulkintaan?
  Pastori Tikkanen käytti rippikoululaisille Juuassa seuraavaa kuvausta.
  Nurmikolla on kielto ylikävelemisestä. Aluksi sitä totellaan. Sitten joku rikkoo asetusta. Toinen perässä ja loipulta siinä on polku, eikä kukaan enää lue vanhentunutta kieltoa.
  Vertauksella hän opetti henkilökohtaista vastuuta oikein tekemisestä.
  Moneen asiaan sitä voisi vieläkin soveltaa.
  Mitähän Tikkanen sanoisi nyt avosuhteista jotka ennen vanhaan olivat syntiä!

  Onko sitten luonnonsuojelun tarve muuttunut vuosisatojen kuluessa?

 2. Rimppakinttu
  9.4.2013, 22:06

  Kiitos,
  Juuri tätä tässä tarvitaan!

Kommentointi suljettu.