Sasi ja nuoret laiskurit

Työttömät nuoret muuttavat kotoaan ja elävät sitten toimeentulotuella viitsimättä mennä töihin. Toimeentulotuki tarjoaa niin hyvän elintason, että nuoret mieluummin laiskottelevat ja antavat muiden elättää itsensä. Siksi alle 25-vuotiailta on otettava toimeentulotuki pois ja heidän työmarkkinatukensakin on annettava kunnille tai suoraan muille työnantajille nuorisotakuun nimissä. Näin myös huonosti palkattu työ rupeaa laiskureille maistumaan. Tässä olikin kiteytettynä kansanedustaja Kimmo Sasin kirjallinen kysymys hallitukselle.

Tämä kysymys osoittaa, että Sasi ei elä tässä todellisuudessa tai ei ainakaan osaa laskea. Lisäksi hän ei tunne perustuslakia, koska olisi noinkin kevyesti valmis asettamaan ihmiset iän ja sosiaalisen statuksen perusteella eriarvoisiksi lain edessä.

Sasi tuntuu sekoittavan toimeentulotuen ja työmarkkinatuen. Ei niitä molempia täysimääräisenä yhtä aikaa saa. Jos henkilö saa työmarkkinatukea, niin hän ei yleensä saa ollenkaan toimeentulotukea tai saa sitä tarkan laskelman perusteella hyvin vähän. Jos hän on menettänyt työmarkkinatuen, niin vasta sitten saa täysimääräistä toimeentulotukea.

Jos Sasin vaatimuksen mukaisesti työmarkkinatuki annettaisiin työnantajille työllistämistä varten, niin paljonko saataisiin ostettua työehtosopimusten mukaista työaikaa? Työmarkkinatuki on 34,46 euroa arkipäivältä, joten eipä sillä minkään alan työtä kovin monta tuntia saataisi.

Yksin asuvan toimeentulotuki on 477 euroa kuukaudessa. Paljonkohan Sasi arvelee sillä summalla saatavan työehtosopimusten mukaisesti palkattua työtä?

Miksi minä puhun työehtosopimusten palkan mukaisesta työstä? No ihan siksi, että alle työehtosopimusten ei työtä saa teettää. Siinä nimittäin tulee hyvin äkkiä vastaan rikoslain 47 luvun 3 a §, joka sanoo näin:

Jos työsyrjinnässä asetetaan työnhakija tai työntekijä huomattavan epäedulliseen asemaan käyttämällä hyväksi työnhakijan tai työntekijän taloudellista tai muuta ahdinkoa, riippuvaista asemaa, ymmärtämättömyyttä, ajattelemattomuutta tai tietämättömyyttä, tekijä on, jollei teosta muualla laissa säädetä ankarampaa rangaistusta, tuomittava kiskonnantapaisesta työsyrjinnästä sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

Sasi on heppoisin eväin liikkeellä vakavassa asiassa. Tarkoituksena lienee pakottaa työttömät tekemään työtä ihan millä tahansa työnantajan määräämällä palkalla ankarien sanktioiden uhalla. Kun toimeentulotuki poistetaan, niin kurjakin palkka kelpaa. Kätevintä on tietysti laittaa kaikki työttömät palkattomiin töihin pelkällä työmarkkinatuella. Kokonaan toinen asia on sitten se, millä Sasi  mahtaa kuvitella näiden ihmisten sitten elävän.

Ehkä pelkällä työn ilolla. Sehän se tuntuu nykyisin olevan tärkeintä eikä palkasta enää sovi edes puhua.

Kommentit (14)
  1. tauno lehtonen
    10.4.2013, 22:35

    Paha vaan, että tuo ei ole Sasin yksityisajattelua, eikä vain Kokoomuksen sekoilua. Valitettavasti malli näyttää saavan kannatusta kaikista suunnista. Ehkäpä jäämme odottamaa (toivottavasti ei vaiti ollen) miten asia ja nuorisotakuu tästä etenee.

  2. Arbeit macht frei -meininkiä

Kommentointi suljettu.