Jälkiviisautta

Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saadaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi paras käyttäytyä. Tässä laijissa on ihminen viisaimmillaan…Jälkiviisaan silmä on somassa paikassa, se kahtoo taaksepäin…

Tämä Veikko Huovisen ikimuistonen ajatus tuli väkisin mieleeni lukiessani aamun paikallislehteä. Siinä edellisen kunnanvaltuuston puheenjohtaja sinänsä erinomaisessa ja asiantuntevassa kirjoituksessaan sortuu mielestäni tähän jälkiviisauteen.

Hän vertailee Juuan kunnan tilinpäätöksiä vuosilta 2008 ja 2012 – siis omalta valtuustokaudeltaan – näin:

Asukkaita on 438 vähemmän, verotulot ovat laskeneet 500 000 euroa, vuosikate on laskenut 3 733 000 euroa, tulos on laskenut 3 928 000 euroa ja vuoden 2008 kertynyt ylijäämä 1 483 000 euroa on vaihunut 1 412 000 alijäämään vuonna 2012 muutoksen ollessa siis peräti 2 895 000 euroa. Veroprosenttia on nostettu kokonaisella prosenttiyksiköllä ja kiinteistöveroa lähes kolmanneksella mutta siitä huolimatta verotulot laskevat.

Tämä on korutonta kertomaa ja valitettavasti ihan totta. Kirjoituksesta saa kuitenkin jotenkin sellaisen kuvan, että kaikki tämä on uusien päättäjien vika. Erityisen tuomittavaa tuntuu olevan, että valtuusto järjestää toukokuun alussa kahden päivän kuntastrategiaseminaarin Varkaudessa ja että kunnanhallitus on perustanut työryhmän tasapainottamaan taloutta.

Uusi valtuusto kokoontui ensimmäisen kerran tammikuun lopussa ja uusi kunnahallitus helmikuun alussa. Kunnahallitus on siis toiminut vajaat kolme kuukautta ja siinä ajassa olisi pitänyt korjata vuosien ajan alamäkeä luisunut talous.

Laitetaan lopuksi Aleksis Kiven Jukolan Aapon suuhun laittama pohdinta viisaudesta:

Tietää mitä on tapahtunut, sehän on, eräältä kannalta katsoen, viisaus suuri. Jos visusti harkitset mikä kylvö menneistä päivistä saattoi hyödyllisiä, mikä vahingollisia hedelmiä, ja sen mukaan asetat elämäsi, työs ja toimes, niin oletpa viisas mies.

#  #  #

Vielä pari sanaa lukijoilleni: Minä en mahda mitään noille mainoksille enkä sille, että blogin palvelin reistailee. Näistä asioista on siis ihan turha motkottaa minulle. Olen pelkkä sisällöntuottaja ja siksi täysin blogipohjan tarjoajan armoilla. Mainoksista olen itse päässyt eron Adblock-ohjelmalla. Kiitos etu- ja jälkikäteen kaikille niille, jotka tarjoavat apuaan blogin siirrossa toiseen paikkaan. Olen kuitenkin liian laiska siirtämään yli tuhatta juttua muuanne. Muutenkin olen hiljentänyt kirjoitustahtia ja aion hiljentää lisääkin.

Kommentit (3)
  1. Älä ihmeessä tahtia hiljennä! Blogisi ovat niin tavattoman mielenkiintoisia!

  2. äkkiseltään arvellen
    25.4.2013, 17:51

    samaa mieltä, koita jatkaa ja jaksaa, olethan nyt mm. lähempänä kuntanne päätöksenteon ydintä ja siten enemmän aitiopaikalla kuin aiemmin…oma näkemykseni on, että oiskohan rva ed.kvalt pj halunnut tuoda (oman kilpensä uhraten) esiin aiemman taloudellisen johtamisen eroavuuden nykymenoon? Voi olla tosin niinkin, ettei ed. khall:lla pj:nsa johdolla juurikaan siinä roolia liene….Se,että tilanteesta vyörytettäis vastuu nyk. päättäjille, ei ole kyllä perusteltua Sakun kuvaamin perustein. Onpahan kuitenkin näytön paikka…

Kommentointi suljettu.