Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

0,49 %

Kaikkihan me olemme kuulleet, että työttömät huijaavat ja tekevät töitä samalla kun nauttivat työttömyysetuutta. Jokainen on kuullut tarinan ammattilaisesta, joka viralliseti on työtön, mutta painaa töitä koko ajan.

Kyseessä on enimmäkseen urbaanitarina. Kela nimittäin tarkastaa säännöllisesti työttömyysturvan saajien muut tulot. Vain häviävän pieni osa työttömyysetuuksien saajista jättää muut tulonsa ilmoittamatta.

Työttömyysturvan tulonvalvonnalla selvitettiin vuoden 2010 verotiedoissa ilmoitetut etuuden saajien muut tulot. Heistä 749 henkilöä oli jättänyt kertomatta tuloista, jotka olisivat vähentäneet työttömyysetuutta tai estäneet sen saamisen kokonaan. Samana vuona Kela maksoi työttömyysetuuksia 151 407 henkilölle.

Huijareita oli siis alle puoli prosenttia työttömyysetuuden saajista ja he jäivät kiinni.

Yhteensä työttömyysetuuksia oli maksettu liikaa noin 117 500 euroa vuoden 2010 aikana. Iso summa yksittäisen ihmisen näkövinkkelistä, mutta pieni pisara Kelan kautta kulkevissa rahoissa.

Koneisto toimii tehokkaasti ja huijarit jäävät kiinni. Kela perii liikaa maksetut etuudet takaisin. Jos on syytä epäillä, että etuuden liikamaksuun liittyi etuuden hakijan väärinkäytös, Kela käynnistää lisäksi väärinkäytösasian selvittämisen. Se tietää sitten petossyytettä, joka menee tuomioistuimessa yleensä aina läpi.

Ajatelkaapa tätä, kun seuraavan kerran kuulette tarinan huijaavasta työttömästä.