Varsinaiset nollasopimukset

– Edessä sanotaan toveri, toveri, mutta kun selkänsä kääntää, niin jo varastetaan rukkaset.

Tämä vanha vitsi toteutuu taas kerran, kun vertaillaan eduskuntapuolueiden suhtautumista nollasopimuksiin ja täysin palkattomaan työhön. Kaikki tuomitsevat nollasopimukset jyrkästi, mutta en ole koskaan huomannut yhdenkään kansanedustajan mistään puolueesta tuomitsevan palkatonta työtä.

Nollasopimus on sellainen työsopimus, jossa työntekijä ei tiedä etukäteen, kuinka paljon työvuoroja hän seuraavaan työvuorolistaan saa vai saako yhtään.

Julkisten ja hyvinvointialojen liiton nuorisojaosto (JHL) kysyi eduskuntaryhmien kantoja nollatuntisten työsopimusten käyttöön. Ainakin keskustan, vasemmistoliiton, vihreiden, sdp:n sekä perussuomalaisten riveissä kiellettäisiin nollasopimukset täysin.

– Nollasopimukset ovat ehdottomasti kiellettäviä ja tuomittavia. Ne ovat orjatyösopimuksia. Ihmistä ei voi pitää löyhässä hirressä jatkuvasti, työntekijällä on oikeus tietää onko hänellä viisi tuntia viikossa töitä vai viisi tuntia päivässä töitä, kertoo perussuomalaisten Maria Tolppanen.

Tolppanen pitää työmarkkinajärjestöjä hampaattomina, koska järjestöjä ei kiinnosta nuoret tai osa-aikaiset työntekijät.

Vihreiden kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluodon mukaan puolue on jo vuosia kiinnittänyt huomiota pätkätöiden ja silpputöiden ongelmallisuuteen. Hänen mukaansa lainsäädännössä pitäisi tehdä uudistuksia siten, ettei näitä sopimuksia voida ylipäänsä tehdä.

– Työlainsäädäntö ja sosiaaliturvalainsäädäntö eivät ole ajan tasalla, siksi itse kannatan perustuloa sosiaaliturvana.

Myös kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen kannattaa sosiaaliturvalainsäädännön päivittämistä.

Vasemmistoliitossa uskotaan, että nollatuntisopimukset rapauttavat yleistä käsitystä työlainsäädännöstä ja työsopimusten merkityksistä. Anna Kontulan mukaan toistaiseksi voimassa olevassa työsuhteessa työnantajan on pystyttävä tarjoamaan jonkinlainen minimituntimäärä.

Olen ehdottoman samaa mieltä nollasopimuksista kaikkien näiden Ylen uutisessa mainittujen kansanedustajien kanssa. Nollasopimusta voidaan hyvin luonnehtia vaikka orjasopimukseksi, mutta kyllä se varsinainen orjuus on ihan muualla.

Se on kuntouttavassa työtoiminnassa ja palkattomassa työkokeilussa. Molempien tarkoitus on hyvä, mutta niitä käytetään johdonmukaisesti ja järjestelmällisesti väärin. Terveet ja työkykyiset laitetaan kuntouttavaan työtoimintaan pelkän työttömyyden keston perusteella ja se “kuntoutus” voi olla mitä tahansa. Pahin tietämäni tapaus on sellainen, että alan ammattilainen on hoitanut entistä työtään palkatta kaksi vuotta. Kuntoutusjakson päätyttyä on aloitettu uusi kuntoutus ja palkaton työ jatkuu.

Meidän kunnassamme tietty miesporukka kutsutaan kuntouttavaan työtoimintaan aina silloin, kun kunta päättää purkaa jonkin tarpeettomaksi käyneen rakennuksen. Juuri silloin huomataan, että onhan meillä tosiaan kuntoutuksen tarpeessa olevia kavereita.

Työkokeilussa ei ole aikomustakaan maksaa palkkaa nyt eikä tulevaisuudessa. Kun kokeilujakso on päättynyt, niin remmiin astuvat uudet kokeilijat.

Nyt kun meillä on eduskunta täynnä työväenpuolueita, niin odotan mielenkiinnolla jyrkän tuomitsevaa kannanottoa palkattomaan pakkotyöhön. Tähän asti sitä on vain ylistetty loistavana työllistämisenä.

Kommentit (5)
  1. Heikki Karhu
    28.5.2013, 17:37

    Kun minä Sakari Sinua pidän oikeasti älykkäänä ja jokatavoin fiksuna ihmisenä, minun on tavattoman vaikea käsittää tätä Sinun näkemystäsi kuntouttavasta työtoiminnasta ja työkokeilusta.Voihan se olla, että sitä käytetään väärin. Kaikkea tässä yhteiskunnassa käytetään väärin, eikä noudateta sääntöjä. Mutta edelleenkin sanon, että kyllä siitä monelle hyötyäkin on. Pahin tietämäsi tapaus on, että joku on hoitanut palkatta entistä työtään kaksi vuotta. Siitä on kyllä varmasti jonkin aikaa, koska tuon mittaisia jaksoja ei saa edes kuntouttavaa ja työkokeilua yhdistämällä. Esim Hyvinkäällä tehdään vain 3 kkn mittaisia kuntouttavan sopimuksia ja siihen sisältyy kolme arviointia. Se järjestävän tahon ja ohjaajien kannalta melko hurjaa touhua. Jossain välissä pitäs sitä työtäkin tehdä asen verran että ylläpito tulisi maksetuksi. Terveet ja työkykyiset pannaan kuntouttavaan ja työkokeiluun pelkästään työttömyyden keston perusteella. Totta. Mutta jos nyt 500 päivääkin on ollut työttömänä, en ole ihan varma siitä “työkyvystä”. Nää on vaikeita asioita ja varmasti moni tuntee itsensä väärin kohdelluksi ja potuttaahan se kun ei ole oikeita töitä. Minuakin! Mutta Sakari tulisit joskus tutustumaan Työ & Toiminta ry:een toimintaa. Voisit haastattaa näitä meidän kuntoutettavia, mitä ieltä ne on. Sinä kun osaat kieliäkin niin voisit jutella ihan ilman tulkkiakin!

  2. sakutimonen
    28.5.2013, 18:49

    Olen useinkin toivonut tänne kommenteiksi positiivisia kokemuksia kuntouttavasta työtoiminnasta ja Heikki Karhu on kiitettävästi niitä kirjoitellutkin. Sanaa saa levittää ja lupaan, että sensuuri ei iske asiallisiin kommentteihin.

Kommentointi suljettu.