Peruspankkipalvelua

Kuten hyvin tiedämme, niin nykyisin kaikki palvelu alkaa olla itsepalvelua verkossa ja siihen tarvitaan verkkopankkitunnuksia. Yhä suurempi osa viranomaispalveluista on siirtynyt verkkoon ja lisää siirtyy koko ajan. Jopa TE-toimistot edellyttävät työttömän työnhakijan asioivan pääsääntöisesti verkossa verkkopankkitunnuksilla.

Sinänsä on kummallista, että julkisen viranomaisen palvelua on hankittava pankkien välityksellä. Vielä kummallisempaa on, että joskus pankit kieltäytyvät myöntämästä verkkopankkitunnuksia vaikkapa maksuhäiriömerkinnän saaneelle työttömälle.

Jos näin käy, niin silloin on asiaa Finanssivalvontaan. Vähän yli vuosi sitten silloinen elinkeinoministeri Jyri Häkämies linjasi vastauksessaan kansanedustaja Raimo Piiraisen kirjalliseen kysymykseen, että verkkopankkitunnukset kuuluvat peruspankkipalveluun. Maksuhäiriömerkintä ei saa olla este tunnusten myöntämiselle.

Jos pankki kieltäytyy myöntämstä tunnuksia, niin voitte lätkäistä seuraavan tekstin palveluneuvojan eteen:

KK 334/2012 vp – Raimo Piirainen /sd

Pankkien velvollisuus pankkipalveluiden tarjoamiseen

Eduskunnan puhemiehelle

Luottolaitoslain 134 §:ssä on pankeille säädetty velvollisuus peruspankkipalveluiden tarjoamiseen. Tämä tarkoittaa tavanomaista maksutiliä, tilinkäyttövälinettä ja maksujenvälitystä ja koskee vain luonnollisia henkilöitä. Luonnollistenkin henkilöiden kohdalla pankki voi laissa kerrotuilla perusteilla kieltäytyä tilin avauksesta. Pankilla ei siis ole velvollisuutta avata esimerkiksi yritystoimintaan pankkitiliä. Maksuhäiriömerkinnät tai mm. pankille aikaisemmin aiheutetut luottotappiot ovat usein syynä siihen, ettei tiliä haluta avata.

Ihmisille tulee maksuhäiriömerkintöjä useiden syiden vuoksi. Uuden yhteiskunnallisen ongelman muodostaa nuorten ihmisten pikavippivelkaantuminen. Erityisen hankala tilanne on silloin, kun aikaisemmin maksuhäiriömerkintöjä saanut henkilö haluaa aloittaa yrittäjyyden. Tällöin uuden yrittäjän mahdollisuudet rahaliikenteensä hoitamiseen ovat heikot ja suunniteltu yrittäjyys saattaa kaatua siihen, etteivät pankit halua entistä maksuhäiriöasiakasta asiakkaaksi. Tällöin ihmisen aikaisempi velkaantuminen kostautuu karmealla tavalla.

Edellä olevan perusteella ja eduskunnan työjärjestyksen 27 §:ään viitaten esitän asianomaisen ministerin vastattavaksi seuraavan kysymyksen:

Ryhtyykö hallitus toimiin, jotta kaikille ihmisille ja yrittäjille taataan peruspankkipalvelut?
Helsingissä 25 päivänä huhtikuuta 2012

Vastauksena kysymykseen esitän seuraavaa:

Finanssivalvonta seuraa jatkuvasti peruspankkipalvelujen saatavuutta sekä erillisen kyselyn että valvontahavaintojen avulla. Finanssivalvonnan viime vuoden toimintakertomuksen mukaan Finanssivalvonnan tietoon ei tullut tapauksia, jossa pankki olisi perusteettomasti kieltäytynyt tarjoamasta pankkitiliä ja sen käyttämiseksi tarpeellisia tilinkäyttövälineitä.

Valtiovarainministeriön käsityksen mukaan lakia tulisi tulkita siitä lähtökohdasta, että pankkitilin käyttöön liittyvät verkkopankkioikeudet ovat nykyisin keskeinen osa peruspankkipalvelua, jonka tarjoamisesta pankki ei saisi kieltäytyä ilman perusteltua syytä. Ministeriön käsityksen mukaan pelkästään asiakkaan maksuhäiriömerkintä ei ole laissa tarkoitettu perusteltu syy kieltäytyä tarjoamasta peruspankkipalvelua.

Valtiovarainministeriö on saattanut kysymyksen ja siihen antamansa vastauksen Finanssivalvonnan tietoon.

Helsingissä 9 päivänä toukokuuta 2012

Elinkeinoministeri Jyri Häkämies

(Kiitos Fb-kaverilleni Juha Härköselle, joka keväällä otti asian esille omalla sivullaan ja laittoi linkin eduskunnan sivulle.)

Kommentit (3)
  1. jarmo.latva
    3.6.2013, 11:52

    Minulle asetettiin kolmenkuukauden ehto että saan tunnukset, eli koko rahaliikenne olisi ollut siirrettävä ko. pankkiin, ei saisi olla kuin yksi tili ja muutama lasku päässyt ulosottoon, ei mikään hirneä summa, kun maksaane pois niin silti kestää vielä 3 vuotta putsata nimensä, työkkäreistä ei pysty maksamaan kun kaikki menee, aina loppukuusta kusessa muutaman päivän, vaikka kuinka laskisi, joutuu parikymppiä hätäyilanteessa lainaamaan ruokaan, sellaista se välillä on.

  2. http://yle.fi/uutiset/rovaniemen_asuinalueet_empivat_viela_yhteistyota/6662845

    Tuohon ei mene läpi mikään kommentti, missä mainitaan mitä takana oikeasti on.. 9e/pv ruokarahalla velvoitetyöllistämisestähän siinäkin on kyse.

Kommentointi suljettu.