Kriisilauseke

– Minä olen yhden asian huomannut niissä kumminkin. Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita: Meidän maanviljelyksemme ei kestä sitä. Suomen talous ei ole niin vankalla pohjalla. Kansamme toimeentulo ei salli työajan lyhentämistä. Teki niitten mieli mitä hyvänsä, niin se on maan etu, kansan etu, meidän yhteiskuntamme. No, kyllä ne siinä oikeessa ovat. Niitten yhteiskunta tää onkin ja niitten Suomi tää onkin.

Näin mietti Pohjantähden Akseli Koskela ennen sisällissotaa. Hänelle “ne” edustivat lähinnä pappilan herrasväkeä, mutta yleisemmin myös muita säätyläisiä ja niitä, joilla oli valta päättää asioista. Nämä päättäjät hän rinnasti ruokittaviin, pestäviin ja puettaviin ruotivaivaisiin, jotka irvistelevät ja sylkevät elättäjänsä silmille.

Eilen Ylen uutisissa nähtiin sama kohtaus päivitettynä nykyaikaan. Golfkentällä haastateltu EK:n työmarkkinajohtaja Lasse Laatunen ehdotti, että työehtosopimuksiin on saatava kriisilauseke. Maamme kilpailukyky ja taloudellinen tilanne ovat nyt sellaiset, että kriisiyritysten on voitava joustaa sekä palkassa että työajoissa. Kenellekään ei taatusti jäänyt epäselväksi mihin suuntaan joustojen on tapahduttava.

Tämä on pelkkää peliä, jolla pohjustetaan syksyn työmarkkinaratkaisuja. EK on erittäin aktiivinen näissä ulostuloissaan ja vähän väliä televisioon ilmestyy joku EK:n johtaja vaatimaan työolojen huononnuksia. Yle tuntuu olevan ihan EK:n vietävissä, koska jokainen siitä suunnasta tuleva röyhtäisy pääsee uutisiin. Eilen tätä Laatusen haastattelua näytettiin klo 15, 17, 18 ja 20.30. Vasta kuuden uutisiin saatiin SAK:n edustajan kommentti, joka odotetusti oli vähän huvittuneen oloinen täystyrmäys.

Olihan siinä joko tahallista tai tahatonta komiikkaa. Hyvinvoivalta näyttävä EK:n johtaja ilmoittaa rahvaalle rennosti puttaillen, että teidän sitä on nyt muuten tehtävä enemmän töitä pienemmällä palkalla, jotta minun elintasoni ei laske. Mitään takeita kriisilausekkeen positiivista vaikutuksista ei tietenkään voida antaa, mutta maamme etu nyt kerta kaikkiaan vaatii tällaista.

Ne puhuu omista asioistansa aina niin kuin ne olisivat Suomen asioita.

Kommentit (6)
  1. Heh Saku, kattelin kans huuli pyäreenä laatuherran kolopallosuaritetta.
    Noh ulostulonsa ei taaskaan oo naurun asia, mutta itkukaan tuskin auttaa.

  2. Lukisin blogiasi mielelläni, muttei koneellani saa kyseisestä sivusta mitään selvää, koska valkoinen teksti mustalla pohjalla ei toimi.

Kommentointi suljettu.