Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Kourallinen jauhoja

Sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok) näkyy kuuluvan siihen yhä kasvavaan joukkoon, jonka mukaan työttömyys ja köyhyys ovat ihmisen omaa syytä ja tällaiset laiskat lurjukset pitää pakottaa töihin. Palkasta ei tietenkään puhuta mitään, vaan näille vaatijoille tunnetusti riittää työttömän näkeminen työssä. Jotkut tietysti haluavat vielä seistä vieressä hoputtamassa ja moralisoimassa.

Ministeri sanoo sanomalehti Ilkan haastattelussa, että vastikkeeton sosiaaliturva pitäisi poistaa. Risikko muuttaisi sosiaaliturvaa niin, että tuensaajan olisi pakko osallistua yhteiskunnan toimintaan ja että osallistuminen näkyisi sosiaaliturvan määrässä.

Ministeri pitää sosiaaliturvan uudistamista yhtenä syksyn suurimmista tavoitteistaan. Risikko uskoo, että se hyödyttäisi sosiaaliturvan saajia avaamalla ovia työelämään.

– Yhteiskunta ei voi järjestää kaikkea, Risikko sanoo.

Kaikilla näin ajattelevilla on perustavaa laatua oleva virhe ajattelussaan. He tuntuvat oikeasti kuvittelevan, että työtä on tarjolla jokaiselle sitä haluavalle. Jos he joskus kirkkaimpina hetkinään päästävät mieleensä sellaisen ajatuksen, että ehkä sitä työtä ei ihan kaikille olekaan, niin se kohtaus menee nopeasti ohi. He näkevät ympärillään tekemätöntä työtä ja keksivät sijoittaa työttömät tekemään sitä. Jollain oudolla logiikalla he onnistuvat selittämään hengissä pysymiseen tarkoitetut sosiaalietuudet palkaksi. Ja palkan eteen pitää tietenkin tehdä työtä.

Mahtaakohan Risikko edes tietää kuinka paljon on vaikkapa työmarkkinatuki tai toimeentulotuen perusosa? Ainakaan suurin osa sosiaaliturvan vastikkeelliseksi vaatijoista ei sitä tiedä eikä halua tietääkään. Jos sen heille kertoo, niin he sulkevat silmänsä ja korvansa ja väittävät kivenkovaan, että enemmän sen on pakko olla. Ei niin moni muuten valitsisi työnteon sijaan joutilaisuutta veronmaksajien kustannuksella.

Sanotaan se nyt kuitenkin taas kerran. Työmarkkinatuki on 32,46 euroa arkipäivältä eli keskimäärin 698 euroa kuukaudessa. Tästä maksetaan veroa 20 %. Jos joku ei saa työmarkkinatukea, niin toimeentulotuki on  viimesijainen etuus. Sen perusosa yksin asuvalla on 477,26 euroa kuukaudessa.

Ministeriltä pitää kysyä samat kysymykset jotka aina esitän kaikille sosiaalietuuksien vastikkeellisuuden vaatijoille. Kuinka paljon näiden summien eteen pitäisi tehdä työtä? Riittääkö, että työtä tehdään kunkin alan TES:n alimman tuntipalkan mukaisesti sen verran, että etuuden määrä tulee täyteen? Vai pitäisikö työtä tehdä enemmän ja jos pitäisi, niin miksi ja millä logiikalla?

Vai pitäisikö palata 1860-luvun nälkävuosien hätäaputöihin, jolloin radanrakentajille annettiin rankan työpäivän jälkeen palkaksi kourallinen jauhoja? Jos osallistumisen pitää ministerin vaatimusten mukaisesti näkyä sosiaaliturvan määrässä, niin saisivatko ahkerimmat kaksi kourallista?

Yhteiskunta ei todellakaan voi järjestää kaikkea, mutta palkatonta työtä se pystyy varmasti järjestämään. Ainakin silloin, kun sosiaalietuuksista vastaava ministeri näkee eriarvoistamisen syksyn suurimmaksi tavoitteeksi.