Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Ministerit miettivät

Joskus on kamalaa huomata, että ministerit kaikesta tiedonsaantimahdollisuudestaan huolimatta tuntuvat olevan ihan yhtä tolloja kuin kuka tahansa meistä. Yleensä sitä ei huomaa, koska monipäinen avustajakaarti epäilemättä toppuuttelee, että älä nyt sentään ihan mahdottomia julkisuudessa sano. Näin kesäaikaan avustajat lienevät lomalla ja ministerit paljastavat kenenkään estämättä todelliset ajatuksensa.

Ja on niitä ajattelun kukkasia saatukin lukea. Ensin Päivi Räsänen julisti, että Raamattu ohittaa lain. Heti perään Susanna Huovinen vaati keskiolutta takaisin Alkoon. Sitten Paula Risikko ilmoitti hallituksen syksyn tärkeimmäksi tavoitteeksi kaksien työmarkkinoiden luomisen vaatimalla sosiaalietuuksia vastikkeelliseksi. Ja sitten taas Räsänen vaati uskomushoitojen kieltämistä lailla.

Ilmeisesti on niin, että ministerit miettivät vakavissaan tällaisia asioita. Räsäsellä uskonto tuntuu ohittavan demokraattisesti valitun ministerin tehtävät ja Huovinen paljastaa olevansa tiukkapipoinen rahvaan holhoaja, jonka tehtävänä on opettaa kansalle sen omaa parasta. Räsäsen kohdalla jäin monien muiden tapaan miettimään sitä, mahtaako ministeri tarkoittaa kiellettävillä uskomushoidoilla vaikkapa homojen eheyttämistä heteroiksi kristillisellä terapialla tai demonin manaamista pois syöpäsairaasta.

Risikon tapauksessa en ihmettele yhtään mitään. Kokoomuksen tavoitteena on jo kauan ollut palkkakustannusten alentaminen ja kaikkein parhaitenhan se onnistuu laittamalla työttömät tekemään työtä palkatta.

Minulle on täysin samantekevää, vaikka keskiolut vietäisiin Alkoon tai vaikka kaadettaisiin Alkon takana maahan. Suurin osa kansasta ei kuitenkaan ole tätä mieltä, joten ministerin luulisi hiukan ajattelevan ennen kuin julkaisee kesämietteitään.

Jokainen saa minun puolestani käyttää rahansa vaikka magneettisiin peräsuolikiviin, jos uskoo niiden parantavaan vaikutukseen. Uskomushoitoja ei voida tieteellisesti todistaa, mutta melko varmasti ne parantavat ainakin luulotaudin. Tieteellistä maailmankuvaa ja raittiutta edistetään paremmin asiallisella informaatiolla kuin kielloilla ja käskyillä.

Tarkoitukseni ei nyt ole käydä uskonnollista, tieteellistä, alkoholipoliitista tai edes työvoimapoliittista keskustelua. Mietin vain hallituksemme jäsenten kesäisten mietteiden laatua. Väkisin tulee mieleen Axel Oxenstiernan lausahdus:

”Poikaseni, kunpa tietäisit, miten vähällä järjellä tätä maailmaa hallitaan.”