Jolla on, sille annetaan

Työttömyyden ehkäisy näin sujuvasti toimii, osa kansaa metsikössä puolukoita poimii. Eikö millään ole enää väliä?

Näin lauloi Irwin Goodman jo 60-luvulla. En muista laitettiinko silloin ihan oikeasti työttömiä keräämään marjoja, mutta erilaisia työttömystöitä järjestettiin. Palkka oli pieni, mutta se oli kuitenkin oikeaa palkkaa. Kenenkään mieleen ei vielä silloin juolahtanut, että työttömien pitäisi tehdä työtä palkatta.

Nyt juolahtaa. Peruspalveluministeri Risikon ehdotus on saanut kannatusta vähän sieltä sun täältä ja viimeksi kannattajiin liittyi EU-parlamentaarikko Riikka Pakarinen (kesk). Hänen mukaansa työttömiä voitaisiin ihan hyvin käyttää risusavotoiden ja marjanpoiminnan kaltaisiin töihin työttömyysetuutta vastaan. Aiemmin Timo Soini sanoi asenteellisesti, että hän ei kannata “työttömien ruokkimista sohvalle”.

Tämä on merkillistä rangaistusajattelua. Nykykäsityksen mukaan työttömät ovat työttömiä laiskuuttaan ja heidät pitää pakottaa tekemään jotain toisarvoista. Töissä olevia pitää kannustaa jatkamaan työuriaan alusta, keskeltä ja lopusta.

Päivän lehdessä oli rinnakkain kaksi uutista. Toisessa kerrottiin synkästä yt-maanantaista ja toisessa eläkeyhtiöiden johtajien ylimääräisistä bonuksisista.

Stora Enson yt-neuvotteluissa on vaakalaudalla 180 työpaikkaa, Metsä Woodin 60, Konecranesin 90 ja Finavian 28. Koulutuskeskus Salpaus aikoo vähentää 180 henkilötyövuotta.

Nykyisen ajattelun mukaan näissä yrityksissä on siis näin paljon laiskureita, jotka valitsevat mieluummin vapaa-ajan kuin työnteon. He haluavat päästä kotisohvalle kittaamaan kaljaa ja syrjäytymään. Heidät pitää ohjata risusavottaan tai marjanpoimintaan välittömästi.

Eläkeyhtiöiden johtajat puolestaan ovat paiskoneet töitä hartiavoimin kansakunnan pelastamiseksi. Ilmarisen johtaja Harri Sailas saa vuosilta 2010-12 lisäbonuksia 268 680 euroa. Samalta ajalta hän on jo saanut palkkaa 1,5 miljoonaa euroa ja bonuksia 387 000 euroa.

Varman johtaja Matti Vuorian lisäbonusten määrää ei ilmeisesti ujouden takia kerrota, mutta hän on saanut vuosilta 2010-12 palkkaa 1,6 miljoonaa euroa ja bonuksia 785 000 euroa.

Odotan mielenkiinnolla näiden herrojen ilmestymistä julkisuuteen kertomaan näkemyksiään rakenneuudistuksista eli sosiaalietuuksien muuttamisesta vastikkeellisiksi. He ovat ainakin niin kaukana arkitodellisuudesta, että saattavat ehdottaa ihan mitä tahansa.

Nykyisin on tapana myös käyttää Raamattua ohjenuorana, joten olkaapa hyvä

Jolla on, sille annetaan ja hän on saava yltäkyllin, mutta jolla ei ole, siltä otetaan pois sekin mitä hänellä on. (Matt. 13:12)

Voi häntä, joka ilmaiseksi teettää työtä lähimmäisellään eikä anna hänelle hänen palkkaansa. (Jer.22:13)

Kommentit (4)
  1. jarmo latva
    13.8.2013, 13:36

    Bonuksia autoon on 70 % ja sain sammon osakkeita tuunasen laittoi hiljaiseksi lähetti kirjeen, myin heti arvo laski kahdessa viikossa 1000 %, mutta isän kohtauksen jälkeen vakuutusyhtiö sanoi isän olevan työkykyinen ja toinen varatuomari, jonka maksoi toinen vakuutusyhtiö, hemmetti 72-vuotias yksitysyrittäjä, neuvoin kun ukolla ei todellakaan kunto hyvä, halvaantui toinen puoli, nyt voi jo kävellä ja mitä maksuja sinne yrittäjä maksanut, ei kirveelläkään meinaa saada mitään ilman oikeudenkäyntejä, ihme touhua.

  2. Minäkin olin vähällä kirjoittaa erään FB-kaverin kommentointiin Metson YT:istä, että ei varmaan mee montaa kuukautta, kun työttömäksi jääminen laitetaan heidän omaksi syykseen. Maltoin mieleni, koska en halunnut provosoida kun hän näistä irtisanomisista niin tuohduksissaan oli. Monikaan ei tunnu ymmärtävän, että työllisyys on toimintaa, jossa työntekijä tekee työtä ja saa sen vastineeksi rahaa työnantajalta. Työllisyyttä sen sijaan ei ole se, että se työpanos on työnantajalle ilmainen ja työntekijä saa elannon veronmaksajien varoista. Se on orjuutta ja ihmiskauppaa. Tuo ihmiskauppakin joidenkin mielestä on vain silloin todellista, jos se “työ” on seksityötä, vaikka se on vain pieni mutta näkyvä osa tätä ongelmaa.

Kommentointi suljettu.