Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

1 100 euroa käteen?

Kannustavuus on aivan rikki ainakin Helsingissä, jossa korkeat vuokrat johtavat siihen, että jo toimeentulotuki kilpailee hyvin palkan kanssa. Omaa rahaa 470 euroa kuussa, minkä lisäksi asumiseen 650 € eli yhteensä yli 1100 euroa kuussa parhaimmillaan.

Näin kirjoitti Osmo Soininvaara blogijutussaan Sosiaaliturvasta vastikkeellisempaa 6.8.2013. En tiedä mistä hatusta Soininvaara tempaisi tuollaisen summan, mutta joillekin siitä on muodostunut suoranainen mantra. Tähän lukuun vedotaan aina, kun halutaan todistella työttömien makaavan laiskoina kotona ihan taloudellisista syistä. Onpa nuo lauseet käsitetty niinkin, että yhteiskunta maksaa koko vuokran asumistukena, pakolliset elämisen kulut maksetaan toimeentulotukena ja sen päälle vielä annetaan 470 euroa omaa rahaa huvittelutarkoituksiin.

Näinhän mieliä muokataan. Kun jo valmiiksi kuvittelee sosiaalietuudet yltäkylläisiksi, niin tällaisen jutun jälkeen ei enää viitsi tarkistaa asioita. Edes seuraavaksi sanomaani ei uskota.

Asumistuki on enintään 80 % kohtuullisista asumismenoista ja kohtuullisen kokoisesta asunnosta. Jokainen maksaa aina vähintään 20 %  asumismenoistaan itse. Jos ruokakunnan todelliset asumismenot ja asunnon todellinen pinta-ala ylittävät valtioneuvoston asetuksessa vahvistetut kohtuulliset enimmäismäärät, niin asumistukea maksetaan vain näiden enimmäismäärien perusteella.

Tällä laskurilla voi halutessaan tutkia asumistuen määriä. Jos joku näyttää minulle 650 euroa asumistukea saavan toimeentulotuella elävän, niin minä näytän sellaisen henkilön, jota Kela on käskenyt vaihtamaan edullisempaan asuntoon ja joka maksaa reilusti yli 20 % asumiskuluistaan saamallaan toimeentulotuella. Ja se asumiseen käytetty osuus on pois muista perusosalla katettavista menoista.

Perusosalla katettaviin menoihin kuuluvat ravintomenot, vaatemenot, vähäiset terveydenhuoltomenot sekä henkilökohtaisesta ja kodin puhtaudesta, paikallisliikenteen käytöstä, sanomalehden tilauksesta, puhelimen käytöstä ja harrastus- ja virkistystoiminnasta aiheutuvat menot sekä vastaavat muut henkilön ja perheen jokapäiväiseen toimeentuloon kuuluvat menot.

Toimeentulotuen perusosa on yksin asuvalla henkilöllä 477,26 euroa kuukaudessa ja sillä on elettävä. Se ei todellakaan ole laiskurin näppiin lyötävä huvitteluraha, joka annetaaan kaikkien muiden etuuksien päälle.

Tiedänhän minä, että tämän kirjoittamiseen käyttämäni aika meni hukkaan. Sosiaalietuuksia saavat tietävät tämän kaiken ja sohvalla makaavien laiskureiden moittijat eivät halua tietää tästä mitään. Totuuden myöntäminen veisi puheilta pohjan.