Hirveitä summia

Jotkut ihmiset uskovat ihan kaiken pakolaisten ja maahanmuuttajien saamista huikeista tuista kerrottavan hölynpölyn. Nämä ihmiset eivät koskaan viitsi tai edes osaa tarkistaa asioita eivätkä usko, vaikka heille kerrotaan totuus. Tätäkään juttua ei moni usko ja tulen saamaaan kommenteiksi raivokasta mölinää.

Puhutaanpa ensin turvapaikanhakijoista. Heihin sovelletaan lakia kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta. Sen 20 § sanoo näin:

Vastaanottorahan perusosa kuukautta kohti on:

1) yksin asuvalla ja yksinhuoltajalla 290 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 85 euroa;

2) muulla kuin 1 kohdassa tarkoitetulla 18 vuotta täyttäneellä 245 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 70 euroa;

3) perheensä kanssa asuvalla lapsella 185 euroa, ateriapalvelut tarjoavassa vastaanottokeskuksessa 55 euroa.

Vastaanottorahaa hakevan ja hänen perheensä tulot ja varat otetaan huomioon vastaanottorahaa myönnettäessä toimeentulotuesta annetussa laissa säädetyllä tavalla.

Turvapaikanhakijat saavat siis toimeentulotuen perusosaa vähemmän. Tässä lienee nielemistä vaikkapa niillä nettiadressin kokoajilla, jotka vaativat pakolaisten ja muiden maahanmuuttajien saamia tukia laskettavaksi samalle tasolle kuin suomalaisten saamat tuet ovat.

Entäpä sitten ne, jotka eivät asu vastaanottokeskuksissa? Heihin sovelletaan lakia kotoutumisen edistämisestä ja sen 19 § sanoo näin:

Kotoutumistuki on maahanmuuttajalle kotoutumissuunnitelman mukaisiin toimenpiteisiin osallistumisen aikaisen toimeentulon turvaamiseksi tarkoitettu tuki.

Kotoutumistukena maksetaan työmarkkinatukea tai toimeentulotukea. Oikeus työmarkkinatukeen määräytyy työttömyysturvalain mukaisesti ja oikeus kotoutumistukeen toimeentulotukena toimeentulotuesta annetun lain mukaisesti.

He siis saavat täsmälleen saman verran kuin syntyperäinen suomalainenkin saa. Ja se toimeentulotuen perusosahan on 477,26 euroa kuukaudessa.

Ei sillä Mersuja ostella. Paitsi tietysti onhan jokaisella sossun virkailijalla pöydän alla rahasäkki, josta jaetaan maahanmuuttajille rahaa kahmalokaupalla ilman kuittia. Tämän on kertonut tutulle rajavartijalle pakolaiskeskuksessa vahtimestarin sijaisen lomittajana toiminut, joten tieto on varma.

Kommentit (26)
 1. Nyt koska asiaa puit vaan toiselta laidalta ajattelin jättää tämän tähän sen enempää artikkeliin itseensä puuttumatta. http://www.finlex.fi/fi/oikeus/kko/kko/2009/20090014

 2. Pentti Toivanen
  22.8.2013, 11:25

  Saku on täysin oikeassa siinä, että ei niillä tuloilla ”Mersuja ostella”.
  Yksikään oikea pakolainen ei ole tullutkaan Suomeen siksi, että pääsisi tuon saksalaismerkkisen auton omistajaksi. Ja lisäksi moni vaikkapa joensuulainen pakolaisia vastustava näkee kaikki turistit tai kaupunkiin muuttaneet ulkomaiset yliopisto-opiskelijat pakolaisina joiden toimeentulon me maksamme.
  Toisaalta kaikissa yhteiskuntaluokissa yrittäjistä duunareihin ja työttömistä maahanmuuttajiin jne. etc….on henkilöitä jotka etsivät niitä ”porsaanreikiä” joilla saada lisää euroja. Tavallaan sekin on ihan sitä normaalia ”killpailua” elintilasta tässä karussa maailmassa.. 🙂 . Suomalainen hyvinvointivaltio on joka tapauksessa pahasti rapautunut ja sortuu kokonaan aivan lähimpänä vuosikymmenenä. Juuri siinä voi olla yksi syy siihen, että jokainen haluaa jo nyt viedä kaiken ennen kuin joku toinen ehtii paikalle?
  Ei ole mukavaa olla pessimisti, mutta tuo muutos mikä on tapahtunut viimeisen 30 vuoden aikana on mielestäni hyvinkin ikävää ja loukkaa syvästi niitä ikäluokkia, jotka ovat saaneet aikaan tuon kansalaisistaan välittävän yhteiskunnan. Anteeksi kun taisin mennä hieman aiheen ulkopuolellekin..:)

Kommentointi suljettu.