Satsaus palkattomaan tulevaisuuteen

Päättäjämme ovat liikuttavan yksimielisiä siitä, että Suomi saadaan nousuun tekemällä työtä. Yhä useampi heistä on myös sitä mieltä, että palkkoja on alennettava tai palkanmaksu on lopetettava ainakin tietyiltä erityisryhmiltä kokonaan. Työttömät tekevät jo nyt palkatonta työtä, mutta vielä heikommassa asemassa näyttävät olevan opiskelijat. He joutuvat kustantamaan opiskeluun liittyvän harjoittelunsa lainarahoin. He siis tekevät palkatonta työtä ja maksavat elatuksensa velalla. Näin kertoi Turun Sanomat.

– Mielestäni opintolaina on hyvä ja turvallinen vaihtoehto opiskeluun liittyvän harjoittelun rahoittamiseen, toteaa EK:n asiantuntija Marita Aho.

Tiedänhän minä, että opiskeluun liittyvä työharjoittelu on satsaus tulevaisuuteen. Minä olen kuitenkin jo niin vanha, että muistan toisenlaisen ajan. Kun vuonna 1980 suoritin pakollisena kunnallistutkintoon kuuluvaa puolen vuoden työharjoittelua, niin kunnalle ei olisi tullut mieleenkään teettää sitä harjoittelua ilmaiseksi. Palkka oli pieni, muistaakseni vähän alle toimistotyöntekijän alimman taulukkopalkan. Opiskelijan kukkarossa se silti oli korvaamaton.

Siihen aikaan työnantajat ymmärsivät satsata omaan tulevaisuuteensa antamalla oppimismahdollisuuden tuleville työntekijöilleen. Nykyisin pidetään itsestään selvänä, että aina on ilmaiseksi tulijoita. Ne ilmaiseksi tulijat ovat lisäksi niin nöyriä, että eivät uskalla edes kysellä palkan perään.

– Useat vastaajista eivät halunneet esiintyä omalla nimellään tai tuoda edustamaansa järjestöä julkisuuteen. Opiskelijat pelkäävät, että he menettävät työllistymismahdollisuutensa omalla alallaan.

Tähän kai tässä pyritään. Työpaikkojen oville halutaan jonottamaan hiljainen nöyrien joukko, joka haluaa tehdä työtä palkatta. Toissailtana Juhana Vartiainen julisti puolen tunnin ajan televisossa omia näkemyksiään. Niiden mukaan työllisyys kasvaa lisäämällä työvoimaa ja alentamalla palkkoja vapaalla sopimusoikeudella.

Tästä ajattelusta tulee väkisin mieleen joukko työpaikan portilla keskenään tappelevista työnhakijoista pitämässä huutokauppaa siitä, kuka tekee työt halvimmalla. Ilmaiseksi tarjoutujat ovat tietenkin etusijalla, mutta jossain vaiheessa joku lupaa maksaa työnantajalle omasta työpanoksestaan.

Tämä ei ollut edes vitsi, vaan tätä jo jotkut ehdottavat ihan vakavissaan. Lukekaapa vaikka tämä Yrittäjän vinkki työttömälle.

Olen ennenkin sanonut, että ihannetyöntekijä on syömätön ja sontimaton työmuurahainen, joka odottelee jossain varastossa kutsua palkattomiin töihin. Kohta hänen pitää olla valmis maksamaan oikeudestaan tehdä työtä.

Uutta sukupolvea kasvatetaan jo tähän.

Kommentit (5)
  1. Kaija Olin-Arvola
    28.8.2013, 13:04

    Kun minä kävin pakkotyössä, joka kuului työkuntopolkukurssiin, niin mies joutui maksamaan matkat pienistä tuloistaa, Ei siis mitään järkeä. Työn piti olla harjoittelua, mutta se oli kaikkea sitä ikävää, mitä muut eivät viitsineet tehdä. Oppiminen jäi hyvin vähäiseksi.

Kommentointi suljettu.