Uuninpankkopoika Saku Timonen
Uuninpankkopoika Saku Timonen

Oikeaan suuntaan, mutta…

Hallitus esittänee, että työtön saisi ansaita 400 euroa kuukaudessa ilman että se vaikuttaisi hänen työttömyysetuuksiinsa. Kun keskustan Kimmo Tiilikainen tätä vuoden päivät sitten ehdotti, niin epäilin sen olevan sen verran hyvä ajatus, että sitä ei tulla koskaan toteuttamaan. Tässä asiassa olisin mielelläni väärässä.

Eilen tätä harkittavana olevaa ehdotusta arvosteltiin tuoreeltaan. Etla kiirehti epäilemään, että uudistus kannustaisi kokoaikatyön vieroksumiseen. Työnteon vähentäminen voisi nimittäin tulla kokopäivätyötä edullisemmaksi tai ainakin saman rahan voisi ansaita tekemällä vähemmän töitä.

Varmaan sekin on mahdollista. Aika harva kuitenkaan viitsinee ruveta oikein laskemalla optimoimaan sitä kaikkein edullisinta työnteon määrää. Mielestäni Etla nyt etsii surennuslasilla pirua sieltä, missä sitä ei ole.

Suurempi piru istuu kuitenkin selvästi näkyvissä. Näyttää selvältä, että ehdotus koskisi vain työttömyysetuutta eli päivärahaa ja työmarkkinatukea. Vain ne olisivat suojassa tuon 400 euron osalta. Kaikkiin muihin etuuksiin ansiotulot vaikuttaisivat entiseen tapaan.

Ihan ensimmäiseksi tulee mieleen se tuntemattoman suuruinen joukko, jolle on määrätty ns. ikuinen karenssi ennen 1.7.2012. Ikuisella karenssilla tarkoitan ennen tuota päivämäärää voimassa ollutta Työttömyysturvalain pykälää, jonka mukaan työstä tai työvoimapoliittisesta toimenpiteestä kieltäytyminen aiheutti työmarkkinatuen menettämisen viiden kuukauden työssäolovelvoitteen ehdolla.

Tällaisen karenssin saaneen on siis oltava viisi kuukautta työssä tai työvoimapoliittisessa toimenpiteessä ennen kuin hän pääsee takaisin työmarkkinatuelle. Samalla tämä karenssi aiheutti sen, että käytännössä henkilölle ei enää tarjottu TE-toimistosta yhtään mitään. Hänet ikään kuin nostettiin hyllylle pölyttymään.

Ikuisen karenssin saanut joutui siis toimeentulotuen varaan ja pysyy siellä lakimuutoksesta huolimatta 1.1.2017 asti. Häntä tämä ylimääräinen ansaitsemismahdollisuus ei koskisi. Toimeentulotuki on se viimesijainen tuki, joten sitä alentavat kaikki tulot ja avustukset täysimääräisesti.

Kaikkein heikoimmassa asemassa olevia ei siis tulla vastaan mitenkään. Selvittämättä on myös se, miten lisäansiot vaikuttavat vaikkapa asumistukeen ja kaikkiin muihinkin tulovajeeseen perustuviin sosiaalietuuksiin. Vain työttömyysetuus olisi suojattu.

Ehdotus on silti hyvä ja kannatettava. Pitänee sanoa ihan politiikan kielellä, että ehdotus on oikean suuntainen, mutta riittämätön.